Myös kivimiesten lyhdyt sammuvat tänään

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa, WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna turvallisesti kotona, verkossa tai näyttämällä valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta. Online-tapahtumat keräävät ihmisiä yhteen niin Australiassa, Singaporessa kuin Suomessa.

Earth Hour sammuttaa jälleen valot tutuista maamerkeistä ympäri maailmaa. Valojen pimentymistä seurataan tänä vuonna useissa maissa etänä kodeista verkon välityksellä. Esimerkiksi Australiassa ja Hong Kongissa valojen sammuminen striimataan suorana verkkoon. Maamerkkien valojen sammuttamisella kaupungit, yritykset ja organisaatiot näyttävät symbolisen eleen ilmaston ja luonnon puolesta.

Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä päärautatieaseman kivimiesten lyhdyistä, Yleisradion linkkitornista, Finlandia-talosta ja Tuomiokirkosta, Lahdessa Sibeliustalosta, Turussa Aurajoen rannalta sekä Tampereella Särkänniemestä. Lisäksi mukana on lukuisia kaupunkeja ja kuntia, jotka pimentävät julkisivuvalaistuksia ja katuvaloja. Myös yritykset ovat laajasti mukana näyttämässä valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta. Lisäksi kauppakeskukset sammuttavat mainos- ja julkisivuvalojaan muun muassa Helsingissä, Lahdessa, Hyvinkäällä ja Rovaniemellä.

Earth Hour on aina innostanut keksimään monenlaisia tempauksia ilmaston ja luonnon hyväksi. Tänä vuonna tapahtumia järjestetään verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Heinolassa seurakunta striimaa Toivon tunti -hartaushetken, Torniossa ja Viitasaarella partiolaiset kannustavat jakamaan Earth Hour -hetkensä somessa ja Hämeenlinnassa Ilmaston viikon yleisötapahtumat vaihtuivat somehaasteisiin ja verkkotapahtumiin. Monet koulut kannustavat oppilaitaan ja heidän perheitään osallistumaan Earth Houriin kotona.

Huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä yhdistää Earth Hourin ajaksi miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Suomessakin ilmastonmuutos huolettaa: vuonna 2019 julkaistun Ilmastobarometrin mukaan 41 prosenttia suomalaisista on muuttanut omaa toimintaansa ilmastonmuutoksen vuoksi. Tekoja yhteisen maapallon vuoksi tarvitaan nyt.

”Elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii meiltä yhteishenkeä ja solidaarisuutta. Siitä Earth Hourissakin on kyse. Yhdessä voimme näyttää valomerkin hyvinvoivan luonnon, planeetan ja ihmiskunnan puolesta”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suomessa Earth Hour kannustaa myös ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin joka päivä. Earth Hour auttaa tekemään ilmastoystävällisistä ruokavalinnoista helppoa, herkullista ja hauskaa.

”Ilmastoystävällinen ruoka ei ole luopumista asioista vaan keino nykyistä terveellisempään ja kestävämpään elämään. Earth Hour on hyvä hetki opetella uusi kasvisruokaresepti ja kutsua läheiset mukaan etäillalliselle. Nyt on sallittua käyttää kännykkää ruokapöydässä”, vinkkaa WWF:n ruokaan erikoistunut suojeluasiantuntija Mari Koistinen.

Lisää vinkkejä Earth Hourin viettoon kotona sekä alueesi valomerkit löydät täältä.

Earth Hour lyhyesti

– WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi.
– Vuonna 2019 mukana oli yhteensä 188 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä.
– Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2019 Earth Houriin osallistui ennätysmäärä suomalaisia, jopa noin 1,7 miljoonaa (Kantar TNS).
– Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta sammuttamalla turhat valot. Tänä vuonna kaikissa maissa valomerkin näyttäminen ei ole mahdollista, joten moni järjestää digitaalisia tapahtumia ja kannustaa osallistumiseen kotona. WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- eikä energiansäästötempaus, vaan tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen edellyttävät ripeitä toimia.
– WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 28.3.2020 kello 20.30–21.30.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.