Musiikkitalon uudet konserttiurut ovat vuosien urakka

Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuva: Sakari Röyskö

Kymmenen vuotta tänä vuonna täyttävä Helsingin Musiikkitalo saa uudet konserttiurut.

Musiikkitalo tiedottaa, että Musiikkitalon uudet urut rakennetaan kolmessa vaiheessa vuosina 2021-2023. Ensimmäinen vaihe toteutettiin kesän 2021 aikana. Kuluneena kesänä tehtiin muun muassa urkujen suurimpien puuosien ja ilmakoneiden asennukset.

Rakennustyöt jatkuvat kesällä 2022., jolloin Suomeen saapuu suurin osa urkupilleistä ja urut rakennetaan fyysisesti valmiiksi.
Konserttiurkujen soinnin kannalta merkittävin työ toteutetaan kesällä 2023, jolloin toteutetaan urkujen äänitys. Äänitysvaiheessa rakennetaan urkujen lopullinen sointi.

Syksyn 2023 ajan urkuja testataan ja säädetään, ja uusien urkujen avajaisia vietetään 1.1.2024.

Monivuotista hanketta ja urkujen rakentumista dokumentoidaan muun muassa valokuvin. Hankkeen kuvamateriaalista koostetaan vaiheittain kasvava valokuvanäyttely, jonka ensimmäinen osa on nähtävissä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä 6.9.-2.10.2021. Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kuvat ovat valokuvaaja Sakari Röyskön käsialaa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

– Musiikkitalon uusista uruista tulee rikkaat ja mahdollisimman monenlaisen musiikin esittämiseen sopivat. Urut on pyritty näkemään tulevaisuuden soittimena eivätkä ne siten ole sidottu yhteen aikakauteen, tyyliin ja genreen, kerrotaan Musiikkitalon tiedotteessa.

– Uruista tulee 123 äänikertaiset ja ne sisältävät myös uuden musiikin säveltämisen ja esittämisen mahdollistavaa tekniikkaa, kuten mikrotonaalisen pillistön, säädeltävän ilmanpainejärjestelmän ja lukuisat yläsäveläänikerrat.

Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuva: Sakari Röyskö

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.