Metsissä odottaa satojen miljoonien marjasaalis

Kovaa vauhtia kypsyvän marjasadon saaminen talteen on nyt pitkälti kotimaisten poimijoiden harteilla. Töitä Suomesta haastaakin kaikki suomalaiset marjametsään kansallisessa marjanpoimintahaasteessa. Vuosittain metsissä kypsyvän luonnonmarjasadon arvo on satoja miljoonia euroja. Kuka tahansa voi muuttaa luonnontuotteet ansioiksi.

Poimijoiden puute uhkaa luonnonmarjasadon saamista talteen

Kotimaiset marjat ovat tärkeä raaka-aine paitsi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle mutta myös maan monelle muulle teollisuuden yritykselle. Kotimainen luonnonmarja on arvostettu ainesosa kotimaisessa kosmetiikassa sekä esimerkiksi jogurteissa, jäätelöissä, mysleissä ja makeisissa, alkoholijuomissa sekä hyvinvointivesissä.

”Luonnonmarjat on oma kansallisaarteemme, ja kulutammekin vuodessa keskimäärin kahdeksan kiloa luonnonmarjoja henkeä kohden. Jotta metsiemme arvokkaat marjat saadaan talteen, on meidän aika kääriä hihat ja suunnata sangon kanssa marjametsälle. Haaste ei ole mahdoton, satokausi jatkuu pitkälle syksyyn. Jos esimerkiksi kaikki 15–64-vuotiaat keräisivät kukin yhden ylimääräisen sangollisen marjoja myyntiin, talteenotto olisi turvattu”, toteaa Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Kansallisessa marjanpoimintahaasteessa kannustetaankin suomalaisia haastamaan toisiaan metsään. Erilaiset yhdistykset ovat jo haastaneet toisiaan mukaan marjatalkoisiin. Luonnonmarjanpoiminta tarjoaa yhdistyksille vaihtoehdon esimerkiksi varainhankinnalle. Kampanjan avulla voi löytää myös marjakaverin mukaan metsään.

Kiitos jokamiehenoikeuksien saa suomalaisissa metsissä poimia vapaasti luonnontuotteita. Kampanjassa tiedotetaan metsään lähtijöitä jokamiehenoikeuksista ja -velvollisuuksista. Itse kerätyt luonnontuotteet voi myydä pääsääntöisesti verovapaasti. Lähimpää ostopistettä voi etsiä esimerkiksi kampanjan ostopistehausta. Luonnontuotteiden ostajien kannattaa ilmoittaa oma ostopisteensä listaukseen.

Tutustu marjanpoimintahaasteeseen: www.töitäsuomesta.fi/marjatalkoot

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.