Lumon kirjaston avajaisissa luennoitiin Aleksis Kivestä ja onnesta

Korsossa sijaitsevan Lumon kirjaston avajaisia remontin jälkeen vietettiin 24. huhtikuuta.

Avajaispäivä alkoi historioitsija Teemu Keskisarjan luennolla, jossa hän penkoi Saapasnahka-kirjansa pohjalta Aleksis Kiven olemusta ja elämänkertomusta.

Teemu Keskisarja aloitti luentonsa kertomalla, että hän on asunut Korsossa viidessä eri osoitteessa. Erityisen lämpimästi hän puhui entisestä Mikkolan kirjastosta.

Keskisarja esitti luennossaan kysymyksen, mitä me ajattelemme onnesta. Onko se onnettaren antamaa makeutta elämäämme? Vai onko elämänkulkumme ennalta kirjoitettu ja näemme sen onnen ja onnettomuuden hetket vasta elämän pääteasemalta taaksepäin katsottaessa? Vai olisiko onni tavoitettavissa ilman onnetarta ja kohtalotarta niin, että ihan omana, arkisena itsenämme otamme ympärillä olevista mahdollisuuksista asioita, jotka tekevät meidät tyytyväisiksi ja jopa onnellisiksi?

Teemu Keskisarjan mielestä Aleksis Kivellä oli tällainen kyky. Hän otti elämänsä tarjoamista tilaisuuksista vaarin, mutta ei ottanut mitään, mikä olisi häirinnyt hänelle tärkeintä onnen asiaa, kirjoittamista.

Avajaisten hienoisessa vireessä nousi mieleen ajatus Korsosta. Sataako jostakin Korsoon onnea, vai olisiko Korsolla joku oma kohtalo, jonka näkisi vasta kauempaa. Jospa Korso olisi kuin Kivi, että osaa valita ja ottaa haltuun aluetta rikastavat asiat?

Sirkku Kivistö

Metsola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.