Linjoista lauletaan monilla pop-levyillä

Kalliossa sijaitsevat Linjat ovat esillä niin 1960-luvun humppamusiikissa kuin nykyajan suomiräpissä.

Ikivihreä iskelmä “Kolmatta linjaa takaisin” nousi monien Kallion asukkaiden huulille laulaja Matti “Fredi” Siitosen menehdyttyä huhtikuussa 2021.

Kalliossa sijaitsevista Linjat-nimisistä kaduista lauletaan monissa muissakin populaarimusiikin kappaleissa.

Teijo Joutsela ja Humppa-veikot levyttivät vuonna 1960 humppaiskelmän “Ellin boksissa”. Saman laulun levytti muun muassa Tapio Rautavaara myöhemmin 1960-luvulla. Kappaleessa lauletaan, että “olettekos käyneet Ellin boksissa Toisella linjalla”. Rautavaaran levytys on lisätty Youtubeen, jossa se on saanut “Suomihumppa” -kanavalla yli 142 000 kuuntelukertaa.

Tuomari Nurmio & Alamaailman vasarat sai vuonna 2005 listahitin albumillaan “Kinaporin kalifaatti”, joka sisältää rockmusiikkia edustavan kappaleen “Kolmannen linjan Mona Lisa”. Albumi nousi Suomen virallisella albumilistalla korkeimmillaan sijalle 8. Albumin nimikin viittaa osuvasti Kallioon.

Suomalaisen rap-musiikin edustaja Juno laulaa vuonna 2013 ilmestyneen biisinsä kertosäkeessä “Hagiksesta pohjoiseen, Linjoilta taivaisiin”. Laulun nimi on “Hagiksesta pohjoiseen” ja se on mukana albumilla, jonka nimenä on numerosarja “050187”. Musiikkituottajat ry;n julkaisemalla Suomen virallisella albumilistalla se nousi sijalle 20.

Monet artistit ovat levyttäneet Fredin kuuluisaksi tekemän hitin, ja myös uudempi muusikkosukupolvi on ollut laulusta kiinnostunut. Rap-duo Jontti & Shaka sämpläsivät Fredin hittiä vuonna 2007 ilmestyneessä singlehitissään “Kolmatta linjaa”. Rap-biisi on mukana albumilla Rata-äänite, joka niin ikään nähtiin Suomen albumilistalla.

Fredin “Kolmatta linjaa takaisin” on itsekin lainattu sävellys, sillä kappaleen alkuperäinen nimi on “Beautiful in the rain”. Sen ovat säveltäneet ja sanoittaneet brittiläiset Tony Hatch ja Jackie Trent. Suomalaisversion sanoitus on Juha Vainion käsialaa. Vainion sanoitus poikkeaa täysin alkuperäisestä laulusta, eikä englanninkielisessä alkuperäisversiossa siis lauleta Kallion Linjoista mitään.

Jani Jakonen