Kokonaisia puunrunkoja Pikku-Finlandiaan

Pikku-Finlandian aula. Visualisointi Jaakko Torvinen ja Aalto-yliopiston suunnittelijatiimi, 2021

Töölönlahdelle perustetaan omalaatuista arkkitehtuuria edustava tapahtumakeskus kahviloineen, mutta ei vielä täksi kesäksi.

Pikku-Finlandian rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2021 ja rakennus valmistuu loppuvuodesta 2021. Avajaisia on tarkoitus viettää tammikuussa 2022.

Pikku-Finlandia on käytössä Finlandia-talon peruskorjauksen ajan. Pikku-Finlandiaan tulee tapahtumatiloja ja kaikille avoin Finlandia Cafe. Kahvilan suurista lasiseinistä avautuu upea näköala Töölönlahdelle ja puistoon. Pikku-Finlandiassa on luvassa myös vaihtuvia taidenäyttelyjä.

Karamzininrannan asfalttipäällysteiselle katuaukiolle sijoittuva rakennus elävöittää keskustakirjasto Oodin tavoin Töölönlahden alueen elämystarjontaa.

– Pikku-Finlandiaan tulee noin 2000 neliömetriä muunneltavia tapahtumatiloja. Tilassa voi järjestää jopa 1100 henkilön kongressin. Istuva illallinenkin onnistuu 800 vieraalle. Live-keikkojen järjestäjät ovat olleet erittäin kiinnostuneita Pikku-Finlandiasta, sillä viime vuosina useita keikkapaikkoja on suljettu. Kysyntää monipuoliselle tapahtumatilalle löytyy, kertoo Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Pikku-Finlandian suunnittelussa tehtiin yhteistyötä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Suunnittelukurssille osallistui 18 maisterivaiheen opiskelijaa, joita ohjasivat professorit Pirjo Sanaksenaho ja Pekka Heikkinen. Kurssilla luoduista ehdotuksista valittiin toteutettavaksi Jaakko Torvisen konseptiin perustunut Finlandia Forest. Toteutuksen tarkemmat suunnitelmat on laatinut koko Finlandia-talon perusparannuksen pääsuunnittelija Arkkitehdit NRT Oy.

Pikku-Finlandia kootaan sisätiloissa valmistetuista puumoduuleista. Julkisivun katseenvangitsijoina toimivat kuoritut mäntyjen rungot.

– Meihin teki suuren vaikutuksen Finlandia Forest -ehdotuksen oivallus tuoda kokonaisia puunrunkoja sisätiloihin ja rakennusta kiertävälle terassille. Ne toimivat myös kantavina pilareina. Männyt on jo käyty valitsemassa loviisalaisesta metsästä. Rungot on kuorittu ja niiden upeimmat oksat säilytetty, Johanna Tolonen kuvailee.

Pikku-Finlandia on käytössä vain rajoitetun ajan. Tapahtuma- ja kahvilarakennus on käytössä Töölönlahdella noin 2,5 vuotta.

– Sen jälkeen puumoduuleista koottu Pikku-Finlandia on tarkoitus siirtää Helsingin koulujen ja päiväkotien väistötilakäyttöön. Rakennuksen arvioitu käyttöikä on yli 20 vuotta, tiedottaa Finlandia-talo Oy.

Pikku-Finlandian männyt käsittelyssä Timberpointilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.