Kysely: lähes puolet suomalaisista keventäisi alkoholilakia

Suomalaisista 47 prosenttia toivoisi lievennystä Suomen nykyiseen alkoholilakiin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen vastaajista 32 prosenttia pitäisi alkoholilainsäädännön rajoitukset nykyisellään ja kymmenen prosenttia haluaisi kiristää rajoituksia. Yksitoista prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Taloustutkimuksen toteuttamaan online-kyselyyn vastasi 1 337 suomalaista toukokuussa 2021. Vastaajat olivat 18-70-vuotiaita. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto julkaisi kyselyn tulokset joulukuussa 2021.

Kyselytutkimuksen mukaan selvästi suosituin keino lieventää lakia on alkoholijuomien kotiinkuljetus. Vastaajat lieventäisivät alkoholilainsäädännön rajoituksia mieluiten sallimalla kaupoille ja ravintoloille kotiinkuljetusmahdollisuuden mietojen alkoholijuomien osalta.

Monet suomalaiset ovat oppineet tilaamaan juomia maailmalta suoraan kotiovelleen, mutta suomalaiset toimijat eivät voi toimittaa juomia samaan tapaan kuluttajille.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mielestä pandemia on osoittanut heikkouden Suomen alkoholilainsäädännössä etämyynnin osalta.

– On todella erikoista, että alkoholia voi tilata muista EU-maista, mutta ei suomalaiselta yritykseltä. Nyt kun ravintoloiden aukioloaikoja ja ihmisten kokoontumisia rajoitetaan jälleen, yksi keino vähentää kaupassa ja ravintoloissa käyntiä, olisi sallia mietojen alkoholien myynti ruuan myynnin yhteydessä. Etämyynnin sallimisen on koskettava koko panimoteollisuutta, ravintoloita sekä kauppoja yrityksen koosta riippumatta, kertoo liiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen tiedotteessa.

Kuluttajat olisivat myös halukkaita keventämään alkoholiverotusta matkustajatuonnin vähentämiseksi. Matkustajatuonti on ollut vähäistä pandemian aikaan.

– Kun matkustaminen taas vapautuu, on riski, että juomien matkustajatuonti kasvaa jälleen voimakkaasti ja samalla ostetaan muitakin tuotteita kuin vain juomia, Tuula Loikkanen toteaa.

Suhtautumisessa alkoholilainsäädännön muutokseen on nähtävissä eroja sekä sukupuolittain että ikäryhmittäin.

Tutkimuksen mukaan miehet (58 %) lieventäisivät alkoholilakia naisia (35 %) useammin. Lievennyksiä alkoholipolitiikkaan toivovat ikäryhmistä etenkin 25−54-vuotiaat.

Valtaosa sekä perussuomalaisten (72 %) että kokoomuksen kannattajista (65 %) lieventäisi alkoholilainsäädäntöä. Pääkaupunkiseudulla ja ylipäätään kaupungeissa asuvilla lieventämisen kannatus on kasvukeskusten ulkopuolella ja maaseudulla asuvia suurempaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.