Kruunusillat seuraa vaelluskalojen liikkumista työmaa-alueen läpi

Kuvassa nukutettu taimen, joka saa kohta selkäänsä lähettimen. Kuva: Kala- ja vesitutkimus Oy

Kaloihin kiinnitetään lähettimet ja mereen vastaanottimet.

Kruunuvuorenselän siltatyömaan läpi kulkee niin sanottu Vantaanjoen kalaväylä, jota käyttävät uhanalainen meritaimen ja vaellussiika sekä kutu- ja syönnösalueiden välillä liikkuvat kevätkutuiset kalalajit.

Kruunusillat-raitiotien suurimman sillan, Kruunuvuorensillan, rakentamisaikataulussa on huomioitu meneillään oleva meritaimenen päävaellusajankohta, joka on 15.8.-30.9.

– Meritaimenen päävaelluksen aikana emme tee kaloja haittaavia vedenalaisia rakentamistöitä kalaväylän alueella, Kruunusillat-hanke tiedottaa.

Lisäksi kalojen liikkumista kalaväylällä tutkitaan Kruunusillat-hankkeen mukaan tarkasti:

– Alueelle asennetaan yhdeksän vastaanotinta, jotka rekisteröivät kalojen liikkeet. Vastaanottimet on asennettu noin kolmen metrin syvyyteen. Tarkkailu kohdistuu taimenen ja lohen liikehdintään Kruunuvuorenselällä ja Vantaanjoen suulla, kertoo tutkija Petri Karppinen Kala- ja vesitutkimus Oy:stä.

Taimen ja lohi vaeltavat Vanhankaupunginlahdelle noustakseen kutemaan Vantaanjokeen.

Jokisuussa kalat pyydystetään ja niiden selkäevän tyvelle kiinnitetään lähetin. Tämän jälkeen kalat siirretään Suomenlinnan edustalle, josta ne suuntavat takaisin Vanhankaupunginlahdelle. Kalojen merkintä on nyt käynnissä, ja se kestää arviolta lokakuulle saakka.

Kaloihin kiinnitettyjen ultraäänilähettimien ja mereen sijoitettujen vastaanottimien avulla selvitetään, vaikuttavatko rakennustyöt ja paalurakenteet kalojen liikkumiseen. Vastaava seuranta on tehty ennen kuin Kruunusiltojen rakentaminen alkoi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.