Kotitalousjätteen määrä väheni Kirkkonummella

Biojätteen lajittelu on tehokas keino kierrätysasteen nostamiseksi. Biojätettä ovat muun muassa ruoantähteet, kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret. Kuva: HSY / Hannu Bask

HSY:n mukaan kotitalousjätteen määrä väheni Kirkkonummella vuonna 2022 keskimäärin 23 kiloa per asukas.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on laskenut pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalousjätteen jätemäärät ja kierrätysasteet vuodelta 2022.

Laskelmien mukaan kotitalouksissa syntyi jätteitä noin 330 000 tonnia, mikä on lähes 15 000 tonnia vähemmän kuin edellisvuonna. Kukin asukas tuotti kotitalousjätettä keskimäärin 263 kiloa. Luku tippui 14 kiloa vuodesta 2021.

Kotitalousjätteet sisältävät asukkaiden kuluttamisesta syntyvät jätteet kuten bio- ja pakkausjätteet.

– Vuonna 2022 kotitalouksissa syntyi erityisesti sekajätettä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Sekajätteen määrä laski asukasta kohden kahdeksan kiloa. Sekajätteen määrä nousi koronapandemian aikana, mutta on nyt palannut vuoden 2019 tasolle, kertoo HSY:n projektipäällikkö Nea Metsänranta tiedotteessa.

Kirkkonummella kuntakohtainen kotitalousjätteen määrä oli vuonna 2022 yhteensä 13 269 tonnia. Se oli keskimäärin 325 kiloa asukasta kohti. Asukaskohtainen kotitalousjäte väheni 23 kiloa vuodesta 2021.

Jätemäärä asukasta kohti laski Kirkkonummella eniten HSY-alueella. Esimerkiksi Espoossa vähennys oli 17 kiloa ja Helsingissä 12 kiloa. Kauniaisissa jätemäärä sen sijaan kasvoi 10 kiloa.

Kotitalousjätteen kierrätysaste oli pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella vuonna 2022 noin 46 prosenttia.

Tämä oli noin 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisvuonna.

– Kokonaisjätemäärän väheneminen voi hetkellisesti hidastaa kierrätysasteen nousua. Esimerkiksi painavan paperijätteen määrä on valtakunnallisesti laskenut jo useita vuosia, minkä vuoksi myös kierrätykseen päätyvän materiaalin määrä vähenee. Kierrätysasteen lisäksi on hyvä seurata myös muita tunnuslukuja, kuten kokonaisjätemäärää ja sekajätteen määrää, jotka molemmat laskivat vuonna 2022, HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo sanoo.

HSY:n tavoitteena on lisätä kierrätystä ja nostaa kierrätysaste 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Biojätteen lajittelun lisäämisellä on tavoitteen saavuttamiseen keskeinen merkitys.

Kotitalousjätemäärät ja kierrätysasteet arvioitiin nyt toista kertaa kuntakohtaisesti. Suurimpien kuntien kierrätysaste pysyi samana verrattuna viime vuoteen, mutta Kauniaisissa se nousi ja Kirkkonummella vastaavasti laski. Kierrätysaste vuonna 2022 oli Kirkkonummella 43 prosenttia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.