Kontulan ”ikivanhat” graffitit haluttaisiin valaista

Kontulan metroaseman laituritasanteella sijaitsevat yli 30 vuotta vanhat graffititeokset haluttaisiin valaista, jotta ne näkyisivät matkustajille nykyistä paremmin.

Asiasta on tehty valtuustoaloite Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Kyseessä on kenties Helsingin vanhimpiin lukeutuvat luvalliset graffitit, sillä ne on tehty vuonna 1988. Henry Pullan ja Kimmo Hela-aron tekemät graffititeokset on maalattu erillisiin paneeleihin, jotka on kiinnitetty metroradan taustaseinään.

– Valaisu tekisi olemassa oleville teoksille kunniaa tuoden niitä paremmin esille sekä lisäisi metroaseman viihtyvyyttä, kerrotaan aloitteessa, jonka on allekirjoittanut 15 kaupunginvaltuutettua.

Teosten nimenä on Artism, Crash ja Space.

Valtuustoaloitteen tehneen Sami Muttilaisen mukaan Kontulan metroaseman teokset ovat tärkeä palanen helsinkiläistä graffitihistoriaa.

– Ne ovat kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisia, koska tämän aikakauden eli 80-luvun graffititeokset ovat kadonneet Helsingin katukuvasta viimeistään takavuosien Stop Töhryille-kampanjan myötä.

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL ei nyt lupaa, että teokset valaistaan erillisillä valoilla. HKL:n mukaan graffititeosten mahdollinen valaistus harkitaan metroaseman perusparannuksen yhteydessä. Metroaseman perusparannus toteutuu joskus tulevaisuudessa kun Kontulan keskuksen täydennyskaavoitus valmistuu.

HKL tilasi Kontulan metroaseman graffitit 1980-luvulla Henry Pullalta ja Kimmo Hela-arolta.