Kontulan ostoskeskuksen arkkitehtuurikilpailu alkaa

Suomen suurimman ostoskeskuksen alueelle haetaan uutta suuntaa arkkitehtuurikilpailulla.

Kontulan keskuksen rakennusten ja kaupunkikuvan kehittämiseksi käynnistetään arkkitehtuurikilpailu helmikuun 2020 lopulla.

Kilpailun tavoitteena on löytää ostoskeskuksen alueelle toimiva kokonaissuunnitelma, jonka ideoiden pohjalta kaupunki voi alkaa valmistella asemakaavan muutosta. Voittajaehdotus valitaan vuoden 2020 syyskuun loppuun mennessä.

– Kontulan keskustan rakennusten tulevaisuus on vielä avoinna. Arkkitehtuurikilpailun avulla selvitetään kehittämisen mahdollisuuksia ja uudistusten laajuutta. Kilpailun järjestäjien tarkoituksena on kehittää aluetta vaiheittain ja sen nykyisen toiminnan lähtökohtia kunnioittaen, kaupunki tiedottaa.

Kaupunki kuitenkin väläyttää jo nyt, että alueelle tutkitaan asuinrakentamista.

– Liiketiloja ja julkisten palvelujen tiloja kaavaillaan paikalle laajuudeltaan suunnilleen saman verran kuin nykyään. Tilojen toiminta pyritään mahdollisuuksien mukaan turvaamaan uudistusten aikana.

Ideakilpailu järjestetään kutsuperiaatteella ja kilpailuohjelma julkaistaan helmikuun lopulla. Kilpailuun on kutsuttu viisi arkkitehtuuritoimistoa.

Kilpailun järjestävät neljä kiinteistöyhtiötä, jotka omistavat Kontulan ostoskeskuksen alueen rakennukset. Yhtiöt ovat Kiinteistö Oy Kontulan Asemakeskus, Kontulan Ostoskeskus Oy, Kiinteistö Oy Helsingin Toimitila sekä Kontulan Palvelutalo Oy. Yhtiöt tekevät selvitystyötä yhteistyössä kaupungin tontti- ja kaavoituspalvelun kanssa.

Helsingin kaupunki on osakkaana Kontulan Palvelutalo Oy:ssä ja Kiinteistö Oy Helsingin Toimitiloissa. Kaupunki on mukana järjestelyissä omistamiensa kiinteistöyhtiöiden kautta, asiantuntijana palkintolautakunnassa ja maanomistajana. Lisäksi kaupunki tarjoaa kilpailijoille lähtötietoja alueen kaupunkitilasta.