Kivistön kauppakeskus uhkaa kutistua Dixin kokoiseksi

Kuvituskuva

Kivistöön vuosikausia suunniteltu kauppakeskushanke uhkaa entisestään pienentyä. Samaan aikaan suuri joukko Vantaan kaupunginvaltuutettuja vaatii valtuustoaloitteessa Kivistön palveluiden rakentamisen nopeuttamista.

Tämänhetkisen arvion mukaan Kivistön kauppakeskuksen ensimmäisestä rakennusvaiheesta tulisi vain 9 000 neliömetrin kokoinen. Tällöin se olisi melkein yhtä pieni kuin Tikkurilan Dixin kauppakeskus. Tilaston mukaan Dixissä on vuokrattavia liiketiloja yhteensä 8 700 neliömetriä.

Viime vuonna uutisoitiin, että Kivistön kauppakeskuksen ensimmäinen rakennusvaihe olisi 12 000 – 15 000 kerrosneliömetrin kokoinen.

NCC Property Development Oy ja Skanska Talonrakennus Oy lähettivät kesäkuussa 2019 kaupungille kirjeen, jossa yhtiöt kertovat Kivistön kauppakeskushankkeen tilanteesta ja hankkeen uudelleen vaiheistamisesta.

– Rakennusyhtiöt ovat käyneet neuvotteluita kauppakeskuksen ensimmäisen vaiheen toteuttamisesta potentiaalisten sijoittajien kanssa siten, että ensimmäisessä vaiheessa toteutettaisiin noin 9 000 neliömetrin laajuinen, paikalliseen ostovoimaan perustuva paikallispalvelukeskus, kerrotaan Vantaan kaupungin vastauksessa valtuustoaloitteeseen.

– Tämä hanke ei kuitenkaan vastaa voimassaolevan esisopimuksen mukaista ensimmäisen rakennusvaiheen mukaista kauppakeskusta, vaan on olennaisesti pienempi.

Rakennusliikkeet ovat myös pyytäneet kaupunkia jatkamaan esisopimuksen voimassaoloaikaa ja lykkäämään lopullisen kauppakirjan tekemistä, jotta rakennusliikkeet voivat saattaa omat sopimusneuvottelunsa sijoittajien kanssa valmiiksi ja solmia tarvittavat sopimukset kauppakeskuksen ensimmäisen vaiheen toteuttamiseksi.

Myös Helsingin Osuuskauppa Elanto ja Kesko Oyj ovat lähettäneet kaupungille kirjeen esisopimusten määräaikojen pidentämiseksi toukokuuhun 2020 asti. Esisopimukset kauppakeskuksen ja hypermarketkeskuksen rakentamiseksi solmittiin syksyllä 2015 ja silloin sovittiin, että kauppakirjat tehdään vuoden kuluttua asemakaavan voimaantulosta. Kaava sai lainvoiman elokuussa 2016.

– Esisopimusten jatkamisesta ja niiden määräajoista tuodaan syksyllä 2019 erillinen esitys kaupunginhallitukselle.

Kaupungin virkamiesjohto tähdentää, ettei se voi määrätä yksityisiä yrityksiä ja sijoittajia mukaan kauppakeskuksen toteuttamiseen.

– Mutta tulevana syksynä ratkeaa, onko kauppakeskukseen saatavissa sijoittaja, joka haluaa olla mukana kehittämässä Kivistöä. Sijoittajapäätöksen jälkeen todennäköisesi myös Helsingin Osuuskauppa Elanto ja Kesko Oyj tekevät omat investointipäätöksensä omien tilojen rakentamisesta.

Jenni Chen-Yen ja 51 muuta valtuutettua jätti viime toukokuussa Vantaan valtuustoon aloitteen Kivistön palveluiden nopeuttamiseksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.