Kerrostalojen kokoinen valoteos Kalasatamaan

Samantyyppinen valoteos Espoon Leppävaarassa 2017. Kuva: Jussi Hellsten.

Kalasatamassa on luvassa erikoinen valoteos, johon osallistetaan kerrostalojen asukkaita siten, että asuntojen ikkunoissa loistaa eri värisiä valoja.

Kalasataman Junonkatu tulvii valoa ja väriä marraskuussa, kun taiteilija Anne Roininen toteuttaa yhdessä Antareksenkatu kolmen ja Junonkatu neljän asukkaiden kanssa kerrostalojen kokoisen Kalasataman valoteoksen.

– Vaikuttava teos on mittakaavaltaan suuri, mutta samalla ihmisläheinen taide-elämys kaikille alueella liikkuville ja sen tekemiseen osallistuville. Teos on nähtävissä talojen kohdalla ja lähiympäristössä 18.–19.11. kello 16–20. Tapahtuman tuottaa Suomen valotaiteen seura FLASH, kerrotaan tiedotteessa.

Teos koostuu rakennuksen ikkunoista eri värisävyissä loistavien valojen kokonaisuudesta.

Vaikka periaate on yksinkertainen ja valo materiaalina helposti tilan täyttävä, ei tämän valoteoksen tekeminen ole ollut nopeaa tai vähätöistäkään.

Taiteilija Anne Roininen on yhdessä Mikki Noroilan, Johanna Lapinleimun ja Teo Mattilan kanssa koputellut asuinrakennuksien ovia viikkotolkulla.

Mikäli koputukset ovat tuottaneet tulosta, he ovat keskustelleet kunkin asunnon asukkaiden kanssa näiden valomieltymyksistä ja toiveista kodin roolista teoksen rakennuspalikkana. Sitten ollaan yhdessä suunniteltu ja toteutettu tämä valaistus, asunto kerrallaan.

– Tapahtumailtoina asukkaat laittavat valot päälle sovittuun aikaan ja teos on valmis talon hohtaessa sen asukkaiden valitsemissa väreissä. Muuttumaton se ei toki ole, vaan elämä vaikuttaa tähänkin taideteokseen. Nukkumaanmenoajat saattavat pimentää jokusen valoruudun ennen aikojaan tai lempitelevisiosarja voi viedä voiton valoteokseen osallistumisesta ja ikkunassa vilkkuukin television valo alunperin suunnitellun sävyn sijasta.

Anne Roininen on toteuttanut teoksen tätä ennen useassa talossa Suomessa ja ulkomailla ja lopputulos on joka kerralla erilainen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.