Kannelmäessä asukkaat seuraavat lähikoulun hävittämistä: ”Pakko se on purkaa”

Kannelmäessä on parhaillaan näkyvissä aution koulurakennuksen mittavat purkutyöt. Helsingin kaupungin mukaan Pelimannin ala-asteen purkuhankkeen on määrä valmistua huhtikuun aikana.

Kannelmäen seudulla on tiedossa lisää muitakin koulujen purkuhankkeita, sillä myös Suomalais-venäläinen koulu aiotaan purkaa.

Pelimannin koulu purkutyömaata vastapäätä sijaitsevan kerrostalopihan poikki kävelee Niilo Arvanen.

– Komea koulu se oli, mutta ei siellä voinut enää opiskella. Rakennus oli niin homeessa, että se on pakko purkaa. Olen seurannut purkutöitä, koska ne näkyvät keittiöni ikkunasta, Niilo Arvanen kertoo.

Hän arvioi, että tämäntyyppisissä hankkeissa joudutaan punnitsemaan, kumpi on parempi ratkaisu: korjata vanha rakennus vai korvata se täysin uudella rakennuksella.

– Toivoisin, että uudet koulut rakennetaan niin hyvin, ettei käy sitten niin, että pian uusikin koulu on homeessa.

Sannaksi esittäytyvä koiranulkoiluttaja on tyytyväinen, että koulu vihdoin puretaan. Vakavista sisäilmaongelmista kärsinyt koulu oli vuosia suljettuna ja autiona, ja siellä näkyi teini-ikäisiä leikkimässä. Rakennus myös houkutteli ilkivallantekijöitä.

– Soittelin usein Helsingin kaupungille, että siellä on teinit rikkomassa ikkunoita. Koulun ympäristössä oli lasinsirpaleita. Se oli rasittavaa koiranulkoiluttajalle.

Kannelmäkeläinen Kaarina Laukkanen on menossa jumppatunnille.

– Jos rakennus oli niin vanha ja siellä oli niin paljon ongelmia, ettei remontti olisi enää auttanut, niin varmaan silloin purkaminen on paras ratkaisu.

Hän yllättyy kuulleessaan, että purkutöiden päätyttyä tontille tulee Suomalais-venäläisen koulun väistötilat, tilapäiset siirtopaviljongit.

– Mikä sattuma! Oma lapseni on aikoinaan käynyt sitä koulua, Kaarina Laukkanen parahtaa.

Lähellä Kannelmäkeä sijaitsevan Suomalais-venäläisen koulun vanha rakennus on niinikään tarkoitus purkaa ja korvata uudella rakennuksella. Hankkeen toteutuksen ajaksi koulu saa siirrettävät paviljonkitilat Pelimannin koulun tontille. Suomalais-venäläisen koulun on määrä siirtyä Pelimannin väistötiloihin syksyllä 2019.

Suomalais-Venäläinen koulu sijaitsee Maununnevalla osoitteessa Kaarelankuja 2. Se sijaitsee lähes kahden kilometrin päässä Pelimannintien koulutontilta.

Nyt purettava Pelimannin ala-aste valmistui vuonna 1980.

Jani Jakonen