Ainutlaatuinen pienoismalli on esillä Vantaan kaupunginmuseossa

Yksityiskohta pienoismallista. Kuva: Antti Yrjönen / Vantaan kaupunginmuseo.

Reilu 110 vuotta vanha Håkansbölen kartanon päärakennus on päässyt pienoismalliin.

Vantaan kaupunginmuseossa Tikkurilassa on esillä näyttely Ystäväni, tuttavani – Lapsuuden kuvat. Näyttely sisältää erikoisen kohteen: pienoismallin Hakunilassa sijaitsevasta historiallisesta Håkansbölen kartanosta.

– Håkansbölen kartano on ollut ennen kaikkea koti Sanmarkin perheelle. Pienoismalli esittelee näyttelyssä viime vuosisadan vaihteen kartanon elämää ja lapsuutta varakkaassa perheessä, jossa lapsilla oli lastenhuoneet ja lastenhoitajat, kertoo museon päällikkö Marjo Poutanen.

Håkansbölen historia ulottuu 1500-luvulle saakka, mutta nykyinen kartanon päärakennus on vuodelta 1908. Pankkivirkailija Arvid Sanmark ja hänen vaimonsa Emilia ostivat Håkansbölen kartanotilan 1905 ja rakennuttivat uuden jugendia edustavan päärakennuksen arkkitehti Armas Lindgrenin suunnitelmien mukaan, kerrotaan Vantaan kaupungin verkkosivuilla.

Pienoismallin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Metropolia ammattikorkeakoulun tekstiili- ja huonekalukonservoinnin ja sisustusarkkitehtuurin 22 opiskelijaa opettajiensa Paula Niskasen ja Anna Häkärin johdolla. Pienoismalli on koossa 1:25.

Marjo Poutasen mukaan tämä pienoismalli on erittäin ainutlaatuinen.

– Kaikki pienoismallin kalusteet ovat tehty alkuperäisten mallien perusteella. Opiskelijat ovat käyneet tutustumassa Håkansbölen kartanoon paikan päällä ja kuvanneet ja mitanneet yksityiskohtia muun muassa kaakeliuuneja ja ovimalleja.

– He ovat myös hyödyntäneet aikaisempia tutkimuksia, joissa suunnitellaan Håkansbölen remonttia. Suurin osa kartanon kalusteista kuten huonekalusteista, tekstiileistä ja valaisimista on joko fyysisinä objekteina tai piirustuksina museomme kokoelmissa, Poutanen jatkaa.

Pienoismalli tekee Håkansbölen kartanoa tunnetuksi koko Vantaalle ja näyttää konkreettisesti, miltä Håkansbölessä on näyttänyt ja voisi jälleen näyttää. Kartano on siirtynyt kaupungin omistukseen vuonna 2005 ja se on tarkoitus kunnostaa ja avata yleisölle lähivuosina.

Pienoismallia ovat jo käyneet ihailemassa niin vantaalaiset kuin kauempaakin tulleet.

-Näyttelyn jälkeen pienoismalli siirtyy kesäksi Håkansbölen kartanolle, jossa se on esillä aina syksyyn saakka, Marjo Poutanen kertoo.

Vantaan kaupunginmuseon näyttely pienoismalleineen jatkuu ennakkotiedosta poiketen 31.5.2019 asti.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.