Jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna

Jouluna syntyy helposti tavallista enemmän jätettä, eikä se kaikki kuulu sekajäteastiaan. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa joulunajan jätteiden oikeasta lajittelusta.

– Antamalla lahjaksi muuta kuin tavaraa voit vähentää jätettä ja myös viime hetken ostospaniikkia, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää ostamalla jouluruokia kohtuudella. Joulukinkun paistorasvan voi käyttää ruoanlaitossa, laittaa tiiviiseen astiaan pakattuna sekajätteen joukkoon tai jähmettyneenä biojäteastiaan. Ruoantähteet ja kinkunrasva eivät kuulu viemäriin.

Laatikkoruokien vuoat, tuikkukynttilöiden kuoret ja muut alumiiniroskat kuuluvat metallinkeräykseen. Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat tulee viedä sähkölaitekeräykseen, ei sekajätteeseen.

Lahjapaperit ja -narut sekajäteastiaan

Lahjapaperit ovat sekajätettä. Ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, koska ne ovat päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Sekajäte hyödynnetään kaukolämmön ja sähkön tuotannossa. Uudelleenkäytettävät kankaiset lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää.

Uudenvuoden tinat uusiokäyttöön

Uudenvuodentinat ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Tinat kannattaa säästää ja valaa uudelleen seuraavana vuonna. Ne voi myös viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, joten kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Pakkauslaatikot kannattaa litistää ennen keräysastiaan laittamista tilan säästämiseksi.

Ohjeita jätteiden lajittelusta löytyy osoitteesta www.hsy.fi/kiitoskunlajittelet

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.