Järvenpää suunnittelee lammasaitauksen Lemmenlaaksoon

Järvenpään Lemmenlaaksossa saattaa vuoden päästä näkyä lampaita laiduntamassa.

Järvenpään Lemmenlaakson luonnonsuojelualuetta kunnostetaan Suomen Metsähallituksen Rannikko-LIFE -hankkeessa vuosina 2021-2024.

Kunnostustöitä tehdään Metsähallituksen Luontopalveluiden ja Järvenpään kaupungin yhteistyönä.
Kohokohtana alue saa lammasaitauksen. Järvenpään kaupunki rakentaa Lemmenlaaksoon 1,6 kilometriä pitkän lammasaitauksen veräjineen. Tavoitteena on rakennuttaa aitaus keväällä 2022.

– Kaupunki myös hankkii lampurin, joka tuo lampaansa laiduntamaan joenvarren laitumia kymmenen hehtaarin laidunalueelle. Lampaat hoitavat maisemaa ja poistavat samalla vieraskasvilajeja, tiedotti Järvenpään kaupunki huhtikuussa 2021.

Lemmenlaakson luonnonsuojelualueen lehdot ja perinneympäristöt ovat pitkään tarjonneet elintilaa niittyjä ja valoisia metsiä tarvitseville eliölajeille. Alueella on laidunnettu hevosia vielä 2000-luvun alussa. Nykyään vaateliaiden niittylajien elinympäristö on häviämässä, kun niityt heinittyvät ja kasvavat umpeen.

Niittyjä on tarkoitus kunnostaa poistamalla niiltä puita ja pensaita. Laidunnus ja nuorten kuusien poisto lehdoista ylläpitää niiden valoisuutta, josta hyötyvät esimerkiksi monet perhoset ja kevätaspektin putkilokasvit.

Natura 2000 -verkostoon kuuluva Lemmenlaakson lehto on tunnettu kevätkukkijoistaan. Kenttäkerroksen yleisiä lajeja ovat valkovuokko, keltavuokko, pystykiurunkannus ja imikkä.