Hymyillen lomalta töihin

Elokuun kuluessa useimmilla meistä on loma lopuillaan ja työt kutsuvat taas. Tavallisesti lomalta tullaan tuttuun paikkaan jatkamaan samoja töitä kuin ennen lomaa. Nyt moni on kuitenkin ollut pidemmän aikaa pois työpaikalta koronan aiheuttamien poikkeusolojen takia. Työpaikalle paluuseen voi latautua monenlaisia tunteita: kärsimättömyyttä, innostusta ja kenties vähän jännitystäkin.

– Monille on varmasti helpotus, kun päästään pikkuhiljaa palaamaan normaaliin elämään. Parhaimmillaan työpaikalle ja tuttujen työkavereiden seuraan palaaminen voi tuoda paljon iloa elämään, muistuttaa työterveyspsykologi Outi Pikkuoksa.

Työhön ja normaaliin arkirytmiin palaaminen on iso muutos. Siksi itselleen on hyvä antaa aikaa sopeutua tavanomaiseen rytmiin.

– Vaikka työpaikalle paluuta olisikin odottanut malttamattomana koko kevään, voi h-hetkellä alkaa stressaamaan. Se on täysin luonnollista, sillä ihminen on taipuvainen vastustamaan muutosta. Kun vanhoihin työrutiineihin taas tottuu, alkavat työtkin rullaamaan entiseen tapaansa, Pikkuoksa kannustaa.

Hyvä loma pyyhkii työmuistin

Kesäloman aikana työmuisti nollaantuu tehokkaasti. Siksi monia tietotyötä tekeviä huolestuttaa, muistaako töihin palatessa enää, mihin työt ennen lomalle lähtöä jäivät.

– Töihin palaamista helpottaa, jos tärkeät tiedot on laittanut muistiin jo ennen lomalle lähtöä. Kun kirjoittaa ylös, missä mennään, voi töihin tullessa vaivattomasti tarkistaa muistiinpanoista, mihin ennen lomaa jäi. Vaikka listojen teko olisi kesätohinassa loman alla unohtunutkin, syksyn töiden listaaminen voi auttaa pääsemään kartalle tilanteesta.

Kesälomien päätteeksi myös unirytmi on usein sekaisin. Monilla arki on muodostunut uudenlaiseksi kevään karanteenijaksosta lähtien ja nukkumaanmenoaika on siirtynyt myöhemmälle. Tavanomaiseen työrytmiin pääseminen voi tuntua hankalalta.

– Loman lähestyessä loppuaan kannattaa palata pikkuhiljaa normaaliin unirytmiin. Erityisesti viimeinen tunti ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittaa, jotta uni tulee helpommin. Riittävä unen määrä riippuu ihmisestä, mutta liian lyhyet unet huomaa arjessa helposti. Keskimäärin tarvitsemme noin 7–8 tuntia unta yössä, Pikkuoksa kertoo.

Työn ei kuulu ahdistaa

Poikkeusaika on tarjonnut monille oivan tilaisuuden pohtia omaa elämää, arvoja ja esimerkiksi työn merkityksellisyyttä. Pikkuoksan mukaan loman loppuessa on luonnollista, että olo on hiukan haikea. Töihin palaamisen ei kuitenkaan kuulu aiheuttaa ahdistusta.

– Jos olo on loman jäljiltä palautunut ja rentoutunut, mutta töihin paluun ajatteleminenkin aiheuttaa stressiä, kannattaa pysähtyä pohtimaan, onko kaikki kunnossa. Viihdynkö työssäni? Onko työ omien arvojen mukaista, ja jääkö itsestä huolehtimiselle ja perheen kanssa oleilulle arkena riittävästi aikaa?

Jos tuntuu siltä, että työ ei enää tunnu omien arvojen ja tavoitteiden mukaiselta, kannattaa asia ottaa rohkeasti puheeksi esimiehen kanssa. Voisiko työtehtäviä muuttaa sellaisiksi, jotka vastaisivat enemmän omia tavoitteita? Heti ei tarvitse vaihtaa työpaikkaa, vaan erilaisista vaihtoehdoista kannattaa keskustella avoimin mielin.

5 vinkkiä sujuvaan töihin paluuseen:

Suhtaudu myönteisesti lomalta palaamiseen. Oma asenne vaikuttaa siihen, miltä töihin tuleminen tuntuu. Töihin palaaminen muuttuu mukavammaksi, kun siihen suhtautuu myönteisesti. Kokeile listata mielessäsi kaikki työhön liittyvät hyvät asiat!

Palauta unirytmi uomiinsa ennen töiden alkamista. Jos päivärytmisi on ollut kovin erilainen kuin arkena, on nukkumaanmenoaikojen tarkistus paikallaan. Rytmiä kannattaa alkaa hivuttaa kohdilleen muutamaa päivää ennen loman loppua, jotta olo on töiden alkaessa virkeämpi.

Muista taukojen tärkeys, kun palaat töihin. Loman palauttava vaikutus haihtuu herkästi jo muutamassa päivässä – siksi palautumisesta täytyy pitää huolta päivittäin. Varmista, että pidät työpäivän aikana riittävästi taukoja, joiden aikana aivot pääsevät lepäämään.

Mieti, mikä on optimaalisin suhde etätyölle ja lähityölle jatkossa. Osittainen etätyö on tullut jäädäkseen monilla työpaikoilla. Löydät sopivan tasapainon kokeilemalla.

Pidä lomia pitkin vuotta. Koko vuoden rentoutumista ei kannata jättää pelkän kesäloman varaan. Jaksota lomat mahdollisuuksien mukaan niin, että voit pitää pidemmän yhtäjaksoisen loman lisäksi esimerkiksi muutaman pitkän viikonlopun vapaata. Silloin saat loman palauttavasta vaikutuksesta enemmän irti, eikä lomalle lähtöön ja töihin palaamiseen lataudu liikaa paineita.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.