Hiekkaharjun vesitornin viimeiset hetket

Hiekkaharjun vesitorni kuvattuna Malminiityn suunnasta. Kuva: Jani Jakonen

Hiekkaharjussa on ryhdytty valmistautumaan ikonisen maamerkkirakennuksen purkamiseen. Kestää vielä tovin ennen kuin vesitornin varsinaiset purkutyöt alkavat.

Hiekkaharjun vanhan vesitornin viimeiset hetket ovat käsillä.

Jos haluaa vielä ikuistaa kamerallaan vantaalaismaisemiin vuosikymmeniä kuuluneen valtavan betonikolossin, kannattaa se tehdä pian.

Ensimmäiset merkit lähestyvästä purku-urakasta ovat nyt näkyvissä paikan päällä, sillä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on aloittanut Hiekkaharjun vanhan vesitornin purkamisen valmistelevat työt.

Hiekkaharjun vesitornin ympärille on pystytetty työmaa-aidat, ja vesitornin vierestä on raivattu pusikkoa.

Yli 50 metriä korkean Hiekkaharjun vesitornin purkaminen on kaiken kaikkiaan massiivinen urakka.

HSY kertoo Facebookpäivityksessään, että purkukohteen suojaus- ja tuentatyöt tehdään tammi-kesäkuun 2022 aikana.

– Vesitornin ympärille rakennetaan metallinen tuki- ja suojatorni, joka tukee purettavia rakenteita sekä suojaa ympäröiviä alueita, HSY kertoo.

– Varsinainen vesitornin rungon purkaminen alkaa kesäkuun 2022 aikana.

Hiekkaharjun vanha vesitorni on poikkeuksellisen muotoinen, ja se käsittää oikeastaan kaksi vesitornia, sillä kohde on rakennettu kahdessa vaiheessa.

Vuonna 1962 valmistui kapea yksijalkainen vesitorni. Sen ympärille rakennettiin vuonna 1980 ulkokehämäinen laajennus eli iso ympyränmuotoinen vesisäiliö, joka kätkee sisäänsä vanhemman pienen tornin.

Uudempi osa seisoo kahdeksalla pilarilla. Vantaa-kanavan ja Wikipedian tietojen mukaan laajennusosa oli valmistuessaan Suomen suurin elementtirakenteinen vesitorni.

Purettavan vesitornin lähelle Malmimäelle valmistui Hiekkaharjun uusi vesitorni syksyllä 2017, ja HSY otti sen käyttöön keväällä 2021.

Vesitorni on aidattu. Kuva: Jani Jakonen
Vanhempi osa pilkottaa ulkokehämäisen uuden osan sisäpuolella. Kuva: Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.