Hiekasta syntyy upeita lasiesineitä

Lasiesineiden valmistaminen on kemiallinen prosessi, jossa kvartsihiekka ja muut ainesosat muuttavat olomuotoaan kiinteästä sulaksi ja takaisin kiinteäksi massaksi. Lasinpuhallus on keksitty Egyptissä tai Syyriassa jo ennen ajanlaskumme alkua. Lasinpuhalluksessa sulaan lasimassapisaraan puhalletaan ilmaa puhallusputken avulla, jolloin muodostuu kupla. Kuplaa muotoillaan eri tekniikoin vapaasti tai muottiin puhaltaen.

Maaliskuussa Kaapelitehtaalla esillä olevassa Ornamon teosmyynnissä on mukana 144 eri taideteollisuuden menetelmiin erikoistunutta taiteilijaa. Yksi heistä on muotoilija Ritva-Liisa Pohjalainen, jonka uusimmat lasiveistokset ovat syntyneet yhteistyössä kädentaitajamestareiden Achille Desten ja Amber Hauchin kanssa Italian Muranossa. Venetsiassa sijaitseva saari on kuuluisa lasitaiteesta ja sen ympärille muodostuneesta vuosisatoja vanhasta lasiteollisuudesta.

Pohjalainen on tehnyt yhteistyötä myös suomalaisen lasistudio Lasisirkuksen kanssa, jonka niin ikään mestarilliset lasinpuhaltajat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo työstävät kuumaa lasia perinteisesti käsityönä puhaltamalla. Myös Jantunen ja Rantasalo ovat omilla lasiveistoksillaan mukana Ornamon teosmyynnissä. Jantunen tunnetaan herkullista väreistään ja Rantasalo humoristisista aiheistaan. Vuodesta 1999 lähtien toiminut Lasisirkus on erikoistunut taidelasin valmistukseen Nuutajärven lasikylässä. Heillä on omaa tuotantoa, jonka lisäksi he tekevät yhteistyötä muiden muotoilijoiden ja yritysten kanssa.

Ornamon teosmyynnissä on esillä soveltavaa taidetta, joka juontaa juurensa eri taideteollisuuden menetelmistä. Korkeakoulutetuilla soveltavan taiteen tekijöillä on syvää tietotaitoa oman alansa materiaaleista ja tekniikoista kuten keramiikasta, lasista, tekstiilistä, metallista, muovista ja puusta. Taidetta luodaan luontevasti niin 3D-menetelmiä kuin perinteisiä taidekäsityön menetelmiä käyttäen.

Ornamon Teosmyynti 9.–17.3.2019
Take-away -näyttely, josta ostaja saa teoksen heti mukaansa
Puristamo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, Helsinki.
Avoinna arkisin klo 12–18, la–su klo 11–17. Vapaa pääsy!

Teksti: Petra Ilonen