Helsinkiläiset kannattavat pyöräliikenteen edistämistä

Pyöräilijöitä Pasilassa. Kuva: Martti Tulenheimo.

Pyöräilybarometri 2020 -tutkimuksen mukaan 94 prosenttia helsinkiläisistä suhtautuu myönteisesti pyöräliikenteen edistämiseen.

Tutkimuksessa selvitettiin myös pyörällä liikkuvien asukkaiden käsityksiä Helsingin pyöräilyolosuhteista. Pyörällä liikkuvien asukkaiden mielestä Helsinki on jo melko hyvä paikka liikkua pyörällä, sillä 89 prosenttia pyörää käyttävistä asukkaista on tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä Helsinkiin pyöräilykaupunkina.
Tutkimus kuitenkin osoittaa, että pyöräliikenteen olosuhteissa on vielä parantamisen varaa, koska 60 prosenttia kaikista vastaajista kulkisi pyörällä enemmän, jos pyöräväyläverkko olisi kattavampi ja yhtenäisempi. Pyöräilykokemukseen vaikuttavista asioista eniten tyytymättömyyttä aiheuttavat pyöräväylien työmaa-aikaiset järjestelyt – ne häiritsevät yli puolta pyörällä liikkuvista.

Tutkimuksen mukaan helsinkiläisten pyörän käyttöä voidaan lisätä tehokkaimmin parantamalla pyöräpysäköintiä, pyöräväylien kattavuutta, risteysjärjestelyjä ja kunnossapitoa sekä työmaa-aikaisia järjestelyjä.

Pyöräilybarometrin mukaan 58 prosenttia Helsingin aikuisväestöstä pyöräilee vähintään kerran viikossa lumettomana aikana. Helsingin aikuisväestöstä 13 prosenttia liikkuu pyörällä ympäri vuoden. Osuus on jokseenkin sama kuin kaksi vuotta sitten, mutta hienoisessa nousussa.

Tutkimuksen mukaan koronatilanne on saanut jo ennestäänkin pyörällä liikkuvia lisäämään pyöräilyä, mutta innostanut myös uusia käyttäjiä. Pyöräilijöistä lähes puolet on lisännyt korona-aikana pyörän käyttöään, kun harvemmin pyöräilevien keskuudessa osuus kasvoi seitsemän prosenttia.

Pyöräilybarometri toteutettiin nyt neljännen kerran. Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin elokuussa 2020 ja otos edustaa 18−74-vuotiaita helsinkiläisiä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 2004.
Kuva: Pyöräilijöitä Pasilassa. Kuva: Martti Tulenheimo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.