Helsinki-lisän leikkaus synnytti oikaisuvaatimusten tulvan

Helsingin koulutus- ja varhaiskasvatuslautakunnan 15.12.2020 tekemästä päätöksestä tehtiin jopa 113 oikaisuvaatimusta lautakunnalle. Päätös koski kotihoidontuen Helsinki-lisän rajaamista alle 1-vuotiaisiin lapsiin.

Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimukset äänestyksen jälkeen kokouksessaan 9.2.2021.

Oikaisuvaatimuksissa vaadittiin kumoamaan Helsinki-lisän rajaaminen alle 1-vuotiaisiin lapsiin. Perusteluna oli muun muassa se, että Helsingissä ei ole riittävästi varhaiskasvatuspaikkoja eikä henkilöstöä uusien lapsien ottamiseksi varhaiskasvatukseen.

Osa koulutus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsenistä olisi ollut valmis hyväksymään oikaisuvaatimukset, eli kumoamaan Helsinki-lisän leikkauksen.

Lautakunnan kokouksessa Kirsi Pihlaja (vas.) ja Pia Kopra (ps.) tekivät vastaesityksen oikaisuvaatimusten hyväksymiseksi. Pihlajan ja Kopran vastaesitys hävisi äänestyksessä 9-2, eli lautakunnan enemmistön päätöksellä oikaisuvaatimuksia ei hyväksytty.

– Tällä hetkellä ei voida varmistaa, että kotihoidossa oleville lapsille on tarjolla päiväkotipaikka ilman jonotusaikaa kohtuullisen matkan päässä kotoa. Päiväkotipaikoista on pulaa jo nyt monilla alueilla Helsingissä ja on myös pulaa koulutetuista henkilöistä, etenkin lastentarhanopettajista sekä pätevistä sijaisista, kertoi Pia Kopra lautakunnan ratkaisusta jättämässään eriävässä mielipiteessä.

Lautakunta perusteli Helsinki-lisän lopettamista yli 1-vuotiailta lapsilta kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksellä, jonka mukaan Helsinki-lisästä nipistetään vuositasolla 8,8 miljoonan euron säästöt.

Tyrmätessään oikaisuvaatimukset 9.2. lautakunta myönsi, että Helsinki-lisän rajaaminen voi kasvattaa varhaiskasvatukseen osallistumista jossain määrin niillä alueilla, joilla kotihoidontukea käytetään eniten.

– Helsinki-lisän rajaamisella ei kuitenkaan arvioida olevan merkittävää vaikutusta kotihoidontukea saavien lasten määrään vuonna 2021.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan varhaiskasvatuksen opettajien saatavuus on parantunut Helsingissä vuoden 2020 aikana.

Valtuuston ja lautakunnan päätösten mukaan Helsinki-lisä lopetetaan yli 1-vuotiailta kotihoidontuen saajilta 1.6.2021 alkaen.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.