Helsinki kieltää ammattimaisen myynnin Malmin tuubissa

Malmin aseman ylikulkusilta eli tuubi yhdistää Ylä-Malmin ja Ala-Malmin. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Simo Karisalo

Helsingin kaupunki alkaa puuttua ammattimaiseen myyntitoimintaan Malmin rautatieaseman ylikulkusillalla 1. helmikuuta 2021 alkaen. Katettua kävelysiltaa kutsutaan myös tuubiksi.

Myyjistä tunnetuiksi ovat takavuosina tulleet erityisesti käsitöitä myyvät ”Malmin kutojamummot”.

Vuosien varrella paikka on houkutellut myös ammattimaisia myyjiä, jotka ovat tuoneet paikalle erityisiä myyntikalusteita.

– Tällainen myyntitoiminta yleisellä alueella edellyttäisi paikan vuokraamista kaupungilta, Helsingin kaupunki tiedottaa.

Kaupungin mukaan Malmin kapea tuubi ei kuitenkaan ole kaupankäyntiin soveltuva paikka. Se on myös aseman poistumisreitti, joten kaupunki ei vuokraa sieltä myyntipaikkoja.

Esteettömyys on tärkeää myös matkustajien sujuvan liikkumisen vuoksi. Lisäksi ylikulkusillalle tuodut kalusteet ja tavarat haittaavat paikan puhdistamista.

– Kaupunki on saanut vuosien varrella asukkailta jonkin verran kielteistä palautetta luvattomasta myynnistä tuubissa, mutta asiaan ei ole viime vuosina puututtu aktiivisesti. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi asia on jälleen noussut ajankohtaiseksi, sillä tilan pitäminen avoimena on nyt entistäkin perustellumpaa, kertoo asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen tiedotteessa.

Kaupungin mukaan kaupankäynti on saanut jatkua näin pitkään, koska Helsingissä on sallittua myydä tai jakaa tuotteita esimerkiksi laukusta tai kärrystä ilman erillistä lupaa, jos toiminta on lyhytkestoista eikä paikalle tuoda pöytiä, tuoleja, telineitä tai muita rakenteita. Myyntiä saa tähän tapaan harjoittaa yhdessä paikassa enintään tunnin. Osa Malmin tuubin myyntitoiminnasta on ollut näiden ehtojen mukaista, mutta poistumisreittinäkin toimivaa tuubia ei voi suositella edes tilapäiseksi myyntipaikaksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.