Helsingissä saatetaan purkaa kauppakeskus ensimmäistä kertaa

Ogelin liikekeskus syyskuussa 2021. Kuva: Milla Palkoaho

Oulunkylässä sijaitseva Ogelin liikekeskus saatetaan purkaa lähivuosina.

Mikäli alustavat suunnitelmat Oulunkylän keskustan kehittämiseksi toteutuvat, on kyseessä tiettävästi ensimmäinen kerta kun Helsingissä puretaan kauppakeskuksia. Tähän mennessä Helsingissä on purettu runsaasti ostoskeskuksia.

Ogelin liikekeskus on virallisesta nimestään huolimatta kauppakeskus, ei siis liikekeskus tai ostoskeskus. Ogelissa on yli 10 liiketilaa saman katon alla. Suomen Kauppakeskusyhdistyksen tilaston mukaan vuokrattava kokonaispinta-ala on Ogelissa 12 477 neliömetriä. Se on siten samaa suuruusluokkaa kuin Konalan kauppakeskus Ristikko ja hieman isompi kuin Laajasalon kauppakeskus Saari.

Kauppakeskus Ogelin mahdollinen purkaminen liittyy laajempaan Oulunkylän keskustan kehittämiseen.

Kulmakivi Ky hakee omasta ja Ogelin nykyisten osakkaiden puolesta Helsingin kaupungilta kehittämisvarausta Oulunkylän keskustaan.
Kaupungin tiedotteen mukaan alustavissa suunnitelmissa nykyinen Ogeli purettaisiin ja tilalle keskustakortteleihin rakennettaisiin uusia asuntoja, uusia liiketiloja sekä uudet tilat kirjastolle, nuorisopalveluille ja työväenopistolle.

– Ogelin kauppakeskus on rakennettu 1980-luvulla. Se on Suomen ensimmäisiä kauppakeskuksia, kerrotaan Oulunkylän keskustan suunnittelun työohjelmassa.

Suunnitelmista on tehty luonnoksia, joita voi kommentoida kaupungin Kerro kantasi -verkkopalvelussa 28. marraskuuta 2021 asti.

Päätöksen kehittämisvarauksesta palautteen pohjalta tekevät Helsingin kaupunkiympäristölautakunta ja Helsingin kaupunginhallitus.

– Jos varaus myönnetään Kulmakivi Ky:lle kumppaneineen, hanke esittelee seuraavassa vaiheessa tarkempia suunnitelmia ja niistä pyydetään asukkaiden ja osallisten mielipiteitä. Alueen asemakaavat muutetaan tämän jälkeen, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Hankkeen tavoitteena on, että alueen uusi asemakaava olisi lainvoimainen 2023–24, jolloin rakentaminen voisi käynnistyä vuonna 2024–25.

– Hankkeen toteutuessa olisi tarkoitus edetä rakentamisessa ripeästi ja limittäin, jotta palvelut voivat jatkua alueella rakentamisen aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.