Helsingin ensi vuoden budjettiesitys pähkinänkuoressa

Otto Meri. Helsinkiläinen varatuomari ja toisen kauden kaupunginvaltuutettu. Hän toimii kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtajana ja kaupunginhallituksen varajäsenenä. Otto asuu Kruununhaassa ja kaupunkipolitiikan lisäksi pyörittää omaa lakiasiaintoimistoa.

Helsingin kaupungin vuoden 2022 talousarvioesitys julkaistiin marraskuun alussa. Esitys on kaupunginhallitusryhmien yhdessä sopima. Ainoastaan perussuomalaiset jäivät budjettisovun ulkopuolelle. Seuraavaksi talousarvioesitys siirtyy kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.
Esityksen taustalla on lokakuussa hyväksytty kaupunkistrategia, jossa on määritelty talouden raamit seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kaupunkistrategia ohjaa sekä kaupungin varsinaisen toiminnan että investointien kehitystä. Käyttötalouden osalta budjettiesityksessä on sitouduttu kaupunkistrategiassa asetettuun tuottavuustavoitteeseen. Kaupungin kasvaessa on menojen lisäämisen ohella kyettävä löytämään tuottavuutta parantavia uudistuksia. Kyse on kaupungin toiminnan jatkuvasta kehittämisestä.

Budjetissa esitetään ensi vuodella yli miljardin euron investointeja. Kyse on historiallisen suuresta tasosta. Investoinnit mahdollistavat kaupungin kasvun edellyttämien liikennehankkeiden, päiväkotien ja uusien koulujen rakentamisen. Lisäksi investoinnit mahdollistavat kaupungin kunnianhimoisen asuntotuotantotavoitteen toteutumisen. Asumisen hintaan on mahdollista vaikuttaa ainoastaan tarjontaa lisäämällä.

Ensi vuoden budjetissa varaudutaan koronan aiheuttaman hyvinvointivelan korjaamiseen. Ensi ja sitä seuraavalle vuodelle on varattu yhteensä 70 miljoonaa euroja koronakuluihin. Tällä summalla toimialoilla pystytään kuromaan umpeen sitä palvelutarpeen kasvua, jonka koronakriisi on aiheuttanut. Tavoitteena on, että vuoden 2023 jälkeen pystytään palaamaan koronakriisiä edeltäneeseen tilanteeseen.

Viime aikoina paljon esillä olleeseen varhaiskasvatuksen tilanteeseen on varauduttu 5 miljoonan euron panostuksella Helsingin palkkakehitysohjelmaan. Palkkakehitysohjelmalla pyritään lisäämään työhyvinvointia ja työvoiman saatavuutta työvoimapula-aloilla. Palkkakehitysohjelma ei ratkaise kaikkia ongelmia, mutta on tärkeä askel oikeaan suuntaan.

Erityisen iloinen olen liikuntapaikkarakentamiseen tehdystä 7,5 miljoonan euron lisäyksestä. Kaupungin kasvaessa on huolehdittava riittävästä määrästä toimivia ja helposti saavutettavissa olevia liikuntapaikkoja. Lähiliikuntapaikat, tekojääradat ja sisäliikuntahallit mahdollistavat lasten, nuorten ja aikuisten rakastamien lajien harrastamisen.

Ensi vuoden budjettiesityksessä on paljon hyvää, mutta myös jotain huonoa. Suurten investointien takia kaupungin velka per asukas tulee kasvamaan. Helsingin vastuullisesti hoidettu talous mahdollistaa hallitun velanoton kaupungin kasvun kannalta tärkeiden investointien rahoittamiseksi. Tulevaisuudessa tulee kuitenkin tarkoin huolehtia, että rahoitusaseman näkökulmasta velkavuori ei pääse kasvamaan liikaa. Velanoton osalta tulee aina muistaa, että kyse on nykyisten menojen rahoittamisesta tulevien sukupolvien kustannuksella.

Otto Meri
kaupunginvaltuutettu (kok)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.