Helsingin neuvolatoiminta täyttää 100 vuotta

Neuvolatoiminta on helsinkiläisille tärkeä palvelu. Kuva: Kaisa Sunimento

Helsingin neuvoloissa vietetään tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa, sillä Suomen ensimmäinen lastenneuvola aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1922.

Ensimmäinen neuvola perustettiin Lastenlinnaan, joka tuolloin toimi Toisella linjalla Kalliossa.

Sataan vuoteen mahtuvat monenlaiset yhteiskunnalliset muutokset, suurten ikäluokkien syntyminen sekä hyvinvointivaltion ja kaupungin kehittyminen.

– Yhä edelleen neuvolatoiminta on helsinkiläisille merkittävä palvelu. Neuvoloiden henkilöstö tavoittaa lähes kaikki helsinkiläiset raskaana olevat sekä lapset ja lapsiperheet, perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala sanoo tiedotteessa.

– Työn suola ovat ihanat asiakkaat. Heidät oppii tuntemaan hyvin, ja erityisen hyvin monilapsiset perheet. Heidän kanssaan yhteinen polku voi pidentyä 15 vuoteen asti – tai jopa niin pitkään, että entiset lapset palaavat asiakkaiksi äiteinä ja isinä, kertoo Paloheinän neuvolan terveydenhoitaja Kaisu-Liisa Hänninen.

Helsingin neuvolatoimintaa juhlistetaan pitkin vuotta. Alkukesästä neuvoloissa jaetaan rajoitettu määrä hiekkaämpäreitä kesän hiekkaleikkejä varten. Satavuotisjuhlatarrat liimataan ämpäreihin Helsingin sosiaali- ja terveystoimen Uusix-verstaalla, jossa työskentelee osatyökykyisiä ja vammaisia henkilöitä.

Syksyllä asiakkaille on luvassa kakkukahveja ja musiikkiesityksiä neuvoloissa ja perhekeskuksissa. Tuolloin myös julkistetaan kaupunkilaisten neuvolatarinoita vuosien varrelta.
Juhlavuosi huipentuu 6. lokakuuta Tampere-talossa järjestettävään neuvolatyön juhlaseminaariin, joka pidetään valtakunnallisten Terveydenhoitajapäivien yhteydessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.