Entisaikojen joulukattaus esillä Punavuoressa

Punavuoressa Sinebrychoffin taidemuseon toisessa kerroksessa sijaitseva Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo on virittäytynyt joulutunnelmaan.

Tänä vuonna barokkihuonekaluilla kalustettuun ruokasaliin on katettu 1800-luvun illallispöytä kahdeksalle hengelle. Kattauksen harmaa-valkokuvioitu astiasto on kuulunut Sinebrychoffeille. Myös kiiltäväksi mankeloitu pellavadamastinen pöytäliina ja punaisella langalla nimikoidut lautasliinat ovat kuuluneet perheelle.

Näyttävät, suuret lautasliinat olivat olennainen osa juhlakattausta ja ne taitettiin ranskalaisiksi liljoiksi, kynttilöiksi, viuhkoiksi tai simpukankuoriksi.

Perheen käyttöesineitä ei kotimuseon kokoelmissa ole, vaan joulukattausten esineet koostuvat suvulta lainatuista esineistä ja museon muista kokoelmista.

– Emme tiedä mitä Sinebrychoffeilla tarjottiin jouluruokina, mutta varmaankin osittain samoja jouluruokia, jotka edelleen kuuluvat suomalaiseen joulunviettoon. Sinebrychoffeilla vietettiin siis joulua yli sata vuotta sitten hyvin samanlaisessa miljöössä kuin tänäkin päivänä, museo tiedotti.

Nostalgisen joulutunnelman, tyylihuonekalujen ja harvinaisen esineistön lisäksi kotimuseossa pääsee ihailemaan Fanny ja Paul Sinebrychoffin keräämää laajaa, vanhaan eurooppalaiseen taiteeseen keskittynyttä taidekokoelmaa.

Kotimuseoon on vapaa pääsy ja se sijaitsee osoitteessa Bulevardi 40.