Teiden kelirikkokausi on alkamassa

Teiden kelirikkokausi on piakkoin alkamassa Uudellamaalla. Etelä-Suomen runsaslumisesta talvesta johtuen on sosiaalisessa mediassa kannettu tavallista enemmän huolta teiden kunnosta kelirikkokauden alkaessa.

Pintojen sulaessa esiintyy pintakelirikkoa, joista varoittavat merkit on jo kaivettu osalla tiestöä esiin. Pintojen velliintyminen ja reikiintyminen haastaa teiden kunnossapitoa perinteisesti keväällä. Paikoin saattaa esiintyä runkokelirikkoa, joka heikentää tien kantavuutta ja aiheuttaa ongelmia erityisesti raskaalle liikenteelle. ELY keskuksen mukaan kelirikosta ei kuitenkaan ole odotettavissa mitenkään ennätysvaikeaa.

Pahimmissa paikoissa tielle joudutaan asettamaan painorajoitus tien vaurioitumisen ehkäisemiseksi, jotta kulkukelpoisuus voidaan turvata välttämättömiin kuljetuksiin. Toistaiseksi Uudellamaalla ei ole tästä syystä painorajoituksia voimassa. Raskaat kuljetukset voivat vielä hyödyntää yöpakkasia, jos kuljetuksen voi ajoittaa aamuun.

Päällystetyillä teillä, talven aikana paikkaustarvetta on ollut Etelä-Suomessa runsaasti. Teiden sulaessa ja varsinkin vesisateilla lämpötilan vaihdellessa pienen pakkasen ja plusasteiden välillä vaurioita on mahdollisuus syntyä lisää..

Uudenmaan ELYn alueella on 7200 kilometriä päällystettyjä teitä ja 1900 kilometriä sorateitä.

Kevään sää ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat lopulta siihen, kuinka vaikea kelirikosta tulee.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.