Juttu Jouluseimet ilmestyvät ikkunoihin ympäri Helsinkiä

Helsingin keskustassa jouluseimet ovat olleet esillä yli 20 vuoden ajan. Perinne ei katkea tänäkään vuonna, vaan nytkin seimiä voi ihailla turvallisesti ulkona liikkeiden ikkunoissa muun muassa Aleksanterinkadulla. Seimiasetelmia löytyy myös kirkoilta ja sairaaloista.

Helsingin keskustan jouluseimet -tapahtuman asetelmat on rakennettu tänä vuonna ajankohtaisella teemalla ’Kaukaa katsoen – lähelle päästäen’. Teema näyttäytyy asetelmissa toisaalta seimihahmojen rajaamisilla toisistaan ja toisaalta vuodesta toiseen välittyvän tutun rakkaudellisen kertomuksen vuoropuhelussa. Seimiasetelmissa joulun tapahtumia ihmettelevät niin arjen puurtajat kuin viisaat tietäjätkin. Kaiken keskellä seimi ei vaadi katsojaltaan mitään. Se antaa asetelman luokse pysähtyneelle mahdollisuuden kohdata joulukertomus sekä muistella omia mielikuviaan ja tunnemuistojaan lapsuuden jouluista.

Tapahtumassa on mukana sekä läntisen perinteen pohjalta seimihahmojen kautta toteutettuja tarinallisia tapoja ilmaista joulukertomusta, että itäisen perinteen mukaista tapaa kertoa ikonitaiteen kautta Kristuksen syntymästä.

Helsingin keskustassa voi lähteä vaeltamaan seimeltä toiselle siten, että aloittaa Kampin kappelista ja jatkaa Vanhallekirkolle. Sen jälkeen on hyvä suunnata Stockmannin kautta Aleksanterinkadulle. Jouluseimireitti ja tiedot seimistä on nähtävillä Jouluseimien omalla nettisivulla: www.jouluseimet.fi/ <www.jouluseimet.fi/> .

Tänä vuonna Helsingin keskustan jouluseimiasetelmia ovat rakentaneet somistaja Pia Niemi ja seurakuntayhtymän varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad.

Jouluseimen tekeminen on kondiittorimestareille mieluisa haaste. He tekevät itse kaiken alusta alkaen.

”Teemme seimiasetelman aina syötävistä materiaaleista, kuten sokerista tai sokerimassasta. Niitä voi taivuttaa ja käsitellä. Ne myös säilyvät hyvänä loppiaiseen asti”, kertoo kondiittorimestari Marika Korhonen. Viime vuonna Korhonen taiteili asetelman piparkakkutaikinasta.

Helsingin keskustan lisäksi jouluseimiä löytyy usealta eri kirkolta.

Malmin seurakunta / seimi Viikin kirjastossa
Paavalin seurakunta
Pitäjämäen seurakunta
Vuosaaren seurakunta
Jouluinen seimi-ikkuna: Meilahden kirkko, Töölön kirkko ja toimintakeskus Rasti

Seimiasetelmia on rakennettu myös potilaiden iloksi joihinkin helsinkiläisiin sairaaloihin. Kaikki sairaaloiden seimet eivät ole yleisissä tiloissa, joten niitä näkevät vain potilaat tai sairaaloiden henkilökuntiin kuuluvat. Julkisin sairaaloiden seimista on Meilahden sairaalan aulassa. Sairaaloiden seimiasetelmat on rakennettu yhteistyössä sairaalapappien kanssa.

Kuva Seimi Cafe Engelin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad

Aseman kellon ikkunassa on Aarikan valmistama puinen seimi. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.