Varaudu myrskyyn tarkistamalla ainakin nämä asiat

  Valmistaudu lähipäiville lähes koko maahan ennustettuun syysmyrskyyn suojaamalla pihalla oleva irtaimisto sekä tarkistamalla talon vesikourut ja sadevesikaivot. Varmista myös, että vene on kiinnitetty huolellisesti.

  Tähän aikaan vuodesta monen pihasta löytyy vielä grilli, ulkokalusteita ja muuta tavaraa. Ne kannattaa nyt viedä suojaan ja sitoa esimerkiksi trampoliini ja kevyet katokset hyvin kiinni, etteivät ne pääse myrskytuulen riepottelemina aiheuttamaan vahinkoja.

  Rankkasateen varalta on hyvä varmistaa, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta. Poista lisäksi roskat ja esteet sadevesikaivojen päältä.

  Ajoneuvot on hyvä siirtää pihalla riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista. Etenkin haja-asutusalueilla kannattaa varautua pitkiinkin sähkökatkoihin. Jos omistaa aggregaatin, kannattaa varmistaa, että siihen on polttoainetta.

  Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat kaatuneet puut, kellareihin tulviva vesi sekä sähkökatkojen tai virtapiikkien aiheuttamat laitteiden rikkoutumiset ja tulipalot.

  Myös veneilykausi on usealla vielä käynnissä. Käy varmistamassa, että vene on kiinnitetty huolellisesti ja että kiinnitysköydet ja muut kiinnitysvarusteet ovat kunnossa ja riittävän vahvat veneen painoon nähden. Tarkista lisäksi, että veneeseen ei pääse kertymään vettä.

  Arvioi puiden kunto ennen seuraavia myrskyjä

  Jos myrsky aiheuttaa tuhoa omassa kodissa tai pihapiirissä, tärkeintä on huolehtia, että ihmiset ja eläimet ovat turvassa sekä pyrkiä estämään lisävahinkojen syntyminen. Jos tuhoista voi aiheutua välitöntä vaaraa, ota yhteyttä pelastuslaitokseen.

  Tee raivaus-, suojaus- ja korjaustöitä itse siltä osin kuin siihen turvallisesti pystyt. Suojaa irtaimisto ja vaurioitunut katto esimerkiksi pressulla. Jos puu kaatuu sähkölinjan päälle, sen pois siirtäminen tulee aina jättää ammattilaiselle.

  Ennakointina ennen seuraavia syysmyrskyjä ja talvea kannattaa arvioida koti- tai mökkipihassa olevien puiden kunto ja tarvittaessa pyytää asiantuntija paikalla kaatamaan huonokuntoiset puut. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota puihin, jotka voivat kaatuessaan ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle.

  Myrskyn tekemistä tuhoista kannattaa ottaa kuvia, sillä niistä voi olla hyötyä, kun ilmoittaa vahingoista vakuutusyhtiölle. Kotivakuutus korvaa yleensä vahinkoja, joita myrsky aiheuttaa talolle sekä pihalla olevalle irtaimistolle ja kiinteille kohteille, kuten leikkimökille tai grillikatokselle. Veneelle aiheutuneita myrskyvahinkoja korvataan veneen täyskaskovakuutuksesta tuulen voimakkuudesta riippumatta.

  Jos vahinko vaatii välitöntä kiinteistön korjausta, eli esimerkiksi vesikatto on rikki, on hyvä olla pian yhteydessä vakuutusyhtiöön. Pienemmissä vahingoissa ei tarvitse kiirehtiä, vaan vahinkoilmoituksen voi tehdä verkossa myöhemminkin.

  Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat kaatuneet puut, kellareihin tulviva vesi sekä sähkökatkojen aiheuttamat laitteiden rikkoutumiset. Kuva If.

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.