Asuminen Helsingissä kallistuu hurjaa vauhtia

Helsinki on ylivoimainen ykkönen viiden vuoden kustannusnousujen tarkastelussa. Kiinteistöverot ja muut kuntakohtaisesti määrittyvät asuinkiinteistön maksut nousivat 2015-2020 yhteensä 18,1 %. Kustannusten kasvu on ylivoimaisesti suurin jo muutenkin kalliissa Helsingissä. Suurista kaupungeista seuraavaksi eniten asuminen kallistui Espoossa 12,0 %:n nousulla. Vantaalla kustannusten nousu jäi 6 %:iin eli alle maan keskiarvon, joka oli 7,2 %.

”Helsingissä kiinteistöverot ja kaukolämpö ovat suurimmat tekijät kustannusnousussa. Viiden vuoden jaksolla kaukolämpö on kallistunut Helsingissä 24 %. Viime vuonna tilanne vaikutti vielä pahemmalta, joten toivottavasti tämän vuoden laskevalle hintatrendille tulee jatkoa.”, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Kaukolämpö on selvästi suurin asuinkiinteistön kuluerä lähes 50 %:n osuudella

Helsinki jatkaa suurimpien kaupunkien listan kärjessä kaukolämmön ja sähkön vertailukustannusten laskusta huolimatta. Helsingin kustannukset neliötä kohden kuukaudessa ovat tänä vuonna 3,03 euroa, kun keskiarvo on 2,77 euroa. Suurimmista kaupungeista edullisimmat lukemat ovat Oulussa ja Vantaalla. Oulussa kustannukset neliötä kohden ovat kuukaudessa 2,45 euroa sekä Vantaalla 2,56 euroa.