Nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista jopa yli 20 000 kg

  Nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista jopa yli 20 000 kg

  Syksyllä 2022 Tulli takavarikoi Torniossa ajoneuvosta nuuskaa, ja siitä alkoi esitutkinta, jonka perusteella Tulli epäilee, että nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista Suomeen vuosien 2020-2022 aikana jopa yli 20 000 kg. Tästä määrästä yli 10 000 kg on kuljetettu pääasiassa Pirkanmaalle, jossa nuuskaa epäillään myydyn muun muassa sosiaalisen median alustoilla. Nuuskaa epäillään myydyn myös Satakunnassa ja Keski-Suomessa.

  – Salakuljetuksissa Ruotsista Suomeen on käytetty useita eri ajoneuvoja ja toiminnassa epäillään käytetyn hyväksi laillista yritystoimintaa. Torniossa on ollut epäiltyinä kolme henkilöä, joista ainakin kahden epäillään vastanneen nuuskan hankinnasta ja salakuljetuksesta Ruotsista Suomeen, kertoo tutkinnanjohtaja Pekka Jauhola Tornion Tullista.

  Tampereella Tulli epäilee kahden henkilön tehneen vuosien 2020-2022 aikana Pohjois-Suomeen yhteensä noin 80 matkaa, joiden tarkoituksena on ollut noutaa Ruotsista maahan salakuljetettua nuuskaa myytäväksi edelleen.

  – Rikollisella toiminnalla epäillään vältetyn useiden miljoonien eurojen arvosta valmisteveroja. Esitutkintakokonaisuuden yhteydessä on tehty lukuisia etsintöjä, takavarikoitu rikolliseen toimintaan liittyvää omaisuutta ja käytetty turvaamistoimia valtion saatavien turvaamiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja Tuomas Korhonen Tampereelta.

  Rikosten torjunta tarvitsee järeämpiä menetelmiä

  Tullissa on ollut tänä vuonna tutkinnassa lukuisia nuuskan salakuljetus- ja jälleenmyyntitapauksia.

  – Esimerkiksi tässä Tornion ja Tampereen tapauksessa salakuljetusmäärät ovat erittäin mittavia. Salakuljetuksen seurauksena syntyy huomattavia määriä laittomia rahavirtoja, jotka sitten pitää pestä puhtaaksi. Jos yhteiskunta haluaa puuttua tähän rikollisuuden muotoon, niin lainsäädäntöä pitäisikin kehittää ja mahdollistaa esitutkintaviranomaisille tehokkaampia tutkintamenetelmiä rajat ylittävän rikollisuuden estämisessä ja paljastamisessa. Erityisesti salakuljetusrikoksen kohdalla tulisi olla rikosnimikkeenä myös törkeä tekomuoto, ja tuolloin pitäisi myös mahdollistaa esimerkiksi telekuuntelun käyttö esitutkinnassa. Rikolliset käyttävät taitavasti hyväksi modernia teknologiaa ja viranomaisten pitää pystyä seuraamaan laitonta toimintaa nykyaikaisin menetelmin, sanoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

  Tampereella Tulli epäilee rikoksista yhteensä 11 henkilöä, Torniossa epäiltyjä on kolme. Rikoskokonaisuutta on tutkittu törkeinä veropetoksina, salakuljetuksena, tupakan myyntirikoksena ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisinä. Tutkinnasta ovat vastanneet Tullin rikostutkinnan Tornion ja Helsingin yksiköt. Esitutkinta on loppuvaiheessa ja se siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle syksyn aikana.

  Takavarikoitua nuuskaa.

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.