Asuintaloja entisen junaradan ja VR:n korjauspajan paikalle Haagassa

Pistoraide ja VR:n korjauspajan rakennuksia aivan kuvan alalaidassa vuonna 1970. Kuva: Simo Rista / Helsingin kaupunginmuseo

Moni nykyajan haagalainen ei välttämättä tiedä, että Orapihlajatien alueella sijaitsi aikoinaan VR:n korjauspaja ja sinne rantaradalta johtanut pistoraide.

Asuintalojen suunnittelu VR:n purettujen korjauspajarakennusten ja pistoraiteen paikalle etenee Etelä-Haagassa. Ennen VR:n korjauspajaa alueella kulki Turun junaradan eli rantaradan linjaus.

Orapihlajatien ja Paatsamatien alueen asemakaavamuutos on nyt tullut lainvoimaiseksi. Kaupunginvaltuuston kesäkuussa 2019 tekemästä kaavapäätöksestä valitettiiin Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset helmikuussa 2020. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemukset maaliskuussa 2021.

Orapihlajatien ja Paatsamatien asemakaavamuutos tuo asuinkerrostaloja kahteen paikkaan Huopalahden rautatieaseman lähellä.

Orapihlajatien uudet kerrostalot on kaavoitettu alueelle, jonka läpi kulki muinoin rantaradan linjaus. Junarataa siirrettiin 1940-luvulla etelämmäs nykyiselle paikalleen ja vanhasta ratalinjauksesta tehtiin pistoraide.

– Pistoraiteen varrelle sijoitettiin VR:n korjauspajan rakennuksia, jotka purettiin vuonna 2005, kerrottiin kaupunginvaltuuston hyväksymässä kaavamuutoksessa.

VR:n korjauspajan rakennukset ja pistoraide näkyvät myös Helsingin vanhoissa ilmakuvissa. Lisäksi Helsingin kaupunginmuseon arkistosta löytyy valokuva vuodelta 1970, jossa korjauspajan rakennukset ja pistoraide ovat nähtävissä.

VR:n korjauspaja oli toiminnassa 1940-luvulta 1970-luvulle.

Toiminnan jäljiltä alueen maaperässä on vuoden 2016 haitta-ainetutkimuksen perusteella todettu muun muassa rakennusjätettä ja pilaantuneisuutta. Kaavapäätöksen mukaan maaperä pitää kunnostaa ennen asuintalojen rakentamista.

VR:n korjauspajan kaakkoispuolella sijaitsi 1970-luvulle saakka Saarisalmen maalaistalo. Nykyisen rautatiealueen reunalla oleva kallioinen metsäkumpare säilyy kaavapäätöksen mukaan rakentamattomana.

Paatsamatien uudet asuintalot sijoittuvat osittain nykyisen, kaupungin mukaan pitkään tyhjänä olleen varastorakennuksen ja sen lastauspihan paikalle. Paatsamatien ja Orapihlajatien risteyksessä oleva entinen Isku Invest Oy:n rakennus on suunniteltu purettavaksi.

Orapihlajatien ja Paatsamatien uudet asuinkerrostalot tuovat Etelä-Haagan arviolta 600 uutta asukasta.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.