Arvostetun arkkitehdin suunnittelemat lähiötalot suojellaan Kontulassa

Kontulan metroaseman vieressä rakennetaan parhaillaan uutta asuinkorttelia, mutta uusia kerrostaloja on luvassa muuallekin Kontulaan.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt omalta osaltaan asemakaavan muutosehdotuksen, joka mahdollistaa kahden 8-kerroksisen asuintalon rakentamisen osoitteeseen Leikkikuja 5.

Kyse on vanhan asuintontin täydennysrakentamisesta. Uudet kerrostalot kaavoitetaan osittain autojen pysäköintikentälle. Sen länsipuolella sijaitsevat vuonna 1968 valmistuneet kolme kerrostaloa. Ne on suunnitellut arvostettu arkkitehti Hilding Ekelund (1893-1984), jonka käsialaa ovat esimerkiksi Helsingin Taidehalli, Töölön kirkko ja Helsingin Velodromi.

Ekelundin suunnittelemat Leikkikuja 5:n pistetalot aiotaan suojella tämän kaavamuutoksen yhteydessä.

– Kaavamuutosehdotuksesta saatujen kannanottojen perusteella kaavaan on lisätty suojelumerkintä olemassa olevia asuinkerrostaloja koskien, kerrotaan kaupunkiympäristölautakunnan päätöksessä.

Suojelua on esittänyt Helsingin kaupunginmuseo lausunnossaan.

– Rakennukset edustavat Ekelundin myöhäistuotantoa, jossa on tunnistettavissa muistumia 1950-luvun suunnitteluperiaatteista. Rakennukset ovat säilyttäneet erittäin hyvin alkuperäiset ominaispiirteensä, painotetaan kaupunginmuseon lausunnossa.

Kaupunginmuseon mielestä kaavamuutoksen mukainen täydennysrakentaminen ei heikennä Ekelundin rakennuskokonaisuuden keskeisiä arvoja.

Leikkikuja 5:n kerrostalot saavat suojelumerkinnän sr-2. Merkinnän mukaan rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjauksia tai lisätöitä, jotka heikentävät rakennuksen rakennustaiteellisia ja kaupunkikuvallisia arvoja.

Asemakaavan muutosehdotus etenee seuraavaksi Helsingin kaupunginhallituksen ja sitten kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.