Valtaosa ydinkeskustan liikevaihdosta tulee joukkoliikenteen käyttäjiltä

Leijonanosa Helsingin keskustan yritysten kokonaisliikevaihdosta kertyy ydinkeskustassa joukkoliikenteellä asioivien ostoksista ja palveluiden käytöstä.

Joukkoliikenteen käyttäjien osuus ydinkeskustan kaupan ja palveluiden liikevaihdosta on noin 60-71 prosenttia riippuen kauppa- ja palvelutyypistä. Joukkoliikenteen osuus on näin suuri siitä huolimatta, että mukaan on laskettu myös kehyskuntalaisten Helsingin ydinkeskustaan tekemät asiointimatkat. Ydinkeskustassa asioivista Helsingin seudun asukkaista 73 prosenttia käy keskustassa pääasiassa joukkoliikenteellä.

Tiedot ilmenevät Helsingin seudun kauppakamarin, Helsingin kaupungin ja Helsinki City Markkinointi ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 694 henkilöä Helsingin seudulta. Vastaajista 45 prosenttia asuu Helsingissä ja suurin osa Helsingin ulkopuolella.

Autoilijoiden osuus ydinkeskustan kaupan ja palveluiden liikevaihdosta on 8-18 prosenttia kauppa- ja palvelutyypistä riippuen. Autolla tehtävien asiointimatkojen osuus on 11-15 prosenttia.

Kävellen ja pyörällä asiointimatkansa tekevät vastaavat Helsingin ydinkeskustan yritysten kokonaismyynnistä 14-29 prosenttia.

Autolla ydinkeskustassa asioivien keskiostos on suurempi kuin joukkoliikenteellä asioivien. Autoilijoiden yhden asiointimatkan keskiostos kaikkiin ostoksiin ja palveluihin oli tässä tutkimuksessa 149 euroa ja joukkoliikenteellä asioivien 110 euroa. Autoilijat kuitenkin asioivat keskustassa harvemmin kuin joukkoliikenteen ja kevyenliikenteen käyttäjät.

Tarkastelualue keskittyi Helsingin ydinkeskustaan, käsittäen Kluuvin, Kaartinkaupungin, Kampin itäosan ja suuren osan Punavuorta.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.