Markkinat ovat politiikan suola

Vaula Norrena. Entinen nappulafutisjoukkueen sekä tanssijoukkueen johtaja ja nykyisin pelkkä johtaja, vihreiden kaupunginhallitusryhmässä.

Kun tulee markkinaviikonloppu, se tietää kuntapoliitikolle monia kiinnostavia kohtaamisia.
Vaikka markkinajärjestäjät usein piilottavat puolueiden teltat nurkan taakse, silti osa väestä osaa osua/tulla teltalle.

Poliittinen päättäjä saa silloin huutia – ihan aiheesta – huonosta terveydenhoidosta, kehnosta kotihoidosta, isoista päiväkotiryhmistä, pahasta kouluruoasta sekä rei’istä asvaltissa, muun muassa.
Silloin pyydämme kertomuksia elävästä elämästä ja saamme niitä.
Tämä on markkinoiden parasta antia. Käytännön tieto siitä, miten asiat sujuvat tai eivät suju kunnan palveluissa. Koska emmehän me osaisi ajaa mitään parannuksia, jos emme tietäisi eläviä esimerkkejä epäkohdista, useita.
Asiat nimittäin näyttävät virkamiesten papereissa usein silkoisammilta kuin kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta.

Markkinoilla valitetaan myös valtiollisista asioita, joihin kuntapäättäjällä ei ole sanan sijaa, mutta nyt hän saa vastata niistäkin.
”Miksi nostitte eläkkeiden verotusta 10 vuotta sitten? Mitä aiotte tehdä kobolttikaivoksille Suomessa? Miksi hyysäätte pakolaisia? Siellä vaan nostatte omaa palkkaanne ja lisäätte avustajia!”
Vastaamme: rouva hyvä, emme me hyysää, noudatamme vain kansainvälisiä lakeja, toivottavasti.
Lupaamme opiskella kobolttikaivoksista ja eläkkeiden verotuksesta (vaikkei ne kunnan päätösvaltaan kuulukaan).
Ystävällisesti korjaamme: emme ole kansanedustajia, vaan kaupunginvaltuutettuja – teemme poliittista vapaaehtoistyötä, koska Suomessa on demokratia.

Siitä saa kyllä kokouspalkkioita, vaan ei palkkaa eikä avustajia.

Minulle hauskinta markkinoilla ovat vanhat äijät, jotka tulevat turinoimaan poliittisesta päätöksenteosta ja kaupungista.

Siinä kuulee herkullisia juttuja lähihistoriasta ja saa pitkän linjan taustoitusta siihen, miksi asiat ovat nyt niin kuin ne ovat.
Ihmeellisimpiä asiakkaita ovat he, jotka vahingossa jäävät juttelemaan ja kun heiltä kysyy, olisiko jotain viestiä kaupungille – kenties jotain harminpaikkaa – he miettivät kovasti, vaan eivät keksi mitään.
Sanovat, että kaikki on hyvin, ollaan tyytyväisiä ja kiva täällä on asua. Ihanan huojentavaa!

Joka tapauksessa, olipa kokemuksenne kaupungin toiminnasta mikä hyvänsä, me haluamme kuulla sen. Tervetuloa taas Korson markkinoille sunnuntaina 15.9. juttelemaan puolueiden teltoille! Toki meilit, somet ja puhelimetkin toimivat, silti elävät kohtaamiset ovat parhaita – nähdään markkinoilla!

Vaula Norrena on toisen kauden valtuutettu ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja (vihr).
Hän asuu Korson Metsolassa ja on siviiliammatiltaan tutkimusyrittäjä.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.