Velskolan kartano peruskorjataan Espoossa

148
Velskolan kartano. Kuva: Tommi Heinonen

Pohjois-Espoossa sijaitseva kulttuurihistoriallinen Velskolan kartano peruskorjataan.

Espoon seurakuntien Velskolan kurssikeskuksen vanhan kartanorakennuksen peruskorjaushanke etenee. Yhteinen kirkkovaltuusto on hyväksynyt hankesuunnitelman, ja peruskorjauksen arvioidaan valmistuvan keväällä 2024.

– Kartanon majoitus- ja opetustilat ovat tärkeitä etenkin rippikoululeirien järjestämisessä, mutta tila palvelee hyvin myös muuta leiritoimintaa. Kartano on ollut suosittu myös hiljaisuuden retriittien pitopaikkana, tiedotti Espoon seurakuntayhtymä.

Peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka ja tehdään tarvittavia korjauksia niin ulkosivuun kuin sisätiloihin.

Rakennuksen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi julkisivu ja keskeiset sisätilat korjataan niin, että niiden ulkoasu ei muutu.

Rakennuksen ikkunat korjataan ja saniteettitilat uusitaan.

Kartano on ollut pois käytöstä havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi vuodesta 2017. Sisäilman laadun varmistaminen on remontin keskeisiä tavoitteita. Myös kartanon lämmitysjärjestelmä tullaan seurakuntayhtymän ympäristöpolitiikan mukaisesti vaihtamaan maalämpöön.

Velskolan kartano on rakennettu 1930-luvulla ja se sijaitsee Nuuksion kupeessa Pohjois-Espoossa.

Kartano on ollut Espoon seurakuntayhtymän omistuksesta vuodesta 1981. Leiritoiminta aloitettiin kartanorakennuksessa ja vuonna 1984 valmistuivat niin sanotun Väentuvan tilat vanhaan navettarakennukseen.

Velskolan kurssikeskuksen lisäksi seurakuntayhtymän käytössä on Hvittorpin kurssikeskus Kirkkonummella. Hilan leirikeskuksen toiminta päättyi viime syksynä, mikä lisää majoitustilan tarvetta jäljelle jääneisiin leirikeskuksiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.