Uimavesissä isoja lämpötilaeroja pääkaupunkiseudulla

Kuvituskuva

Pääkaupunkiseudun uimavesissä on mitattu miltei 10 asteen lämpötilaeroja. Lisäksi merivesien lämpötilat voivat muuttua tunneissa.

Uimavesien lämpötilat kokoava uiras.fvh.io-nettisivusto on ollut tänäkin kesänä huippusuosittu. Sivustolta löytyy 28 Helsingin seudun rannan vesien lämpötilat puolen tunnin tarkkuudella. Sivustolla on ollut 3000–6000 kävijää päivittäin.

Helsingin uimavedet ovat olleet heinäkuussa pääosin yli +20 celsiusastetta, mutta välillä lämpö on kadonnut äkisti ja vesi on viilentynyt jopa kymmenen celsiusastetta muutamassa tunnissa. Moni on ihmetellyt, voiko näin olla.

– Vaihtelu johtuu kumpuamisilmiöstä. Sopivalla tuulella kylmä vesi nousee syvältä pinnalle. Esimerkiksi Aurinkolahden uimarannalla pohjoistuuli sekoittaa vettä. Hietaniemessä puolestaan navakka itätuuli käynnistää kumpuamisilmiön. Tänäkin kesänä se laski veden lämpötilaa seitsemän celsiusastetta vain muutamissa tunneissa, tiedottaa Forum Virium Helsinki.

Heinäkuuhun mennessä lämpimimmät uimavedet ovat löytyneet Vantaan Vetokankaalta ja Kuusijärveltä.

Merivesi on ollut lämpimintä Helsingin Munkkiniemessä.

Uloimmilla mittauspisteillä Helsingin Suomenlinnassa, Pihlajasaaressa ja Matosaaressa Jollaksen etelärannalla uimarit ovat saattaneet hämmästellä veden viileyttä verrattuna sisempiin ja suojaisampiin rantoihin. Lämpötilat voivat olla 5–10 celsiusastetta alhaisempia kuin sisälahdilla.

Espoossa mittauspisteet ovat Kattilajärven uimarannalla Kattilaniemen leirikeskuksessa ja Hanikan uimarannalla Soukan Suinonsalmessa.

Uiras.fvh.io -sivusto on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin sekä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kokeilu, jossa testataan, kuinka edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin vuoden ympäri puolen tunnin tarkkuudella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.