Kerava on perustanut roskiksia tuholaisetanoiden hävittämiseksi

kuvituskuva

Keravan kaupunki on tuonut Virrenkulmaan, Sompioon ja Kannistoon espanjansiruetanoille tarkoitetut etanaroskikset.

Samalla kaupunki kannustaa asukkaita järjestämään talkoita espanjansiruetanan torjumiseksi.

– Paras tapa torjua espanjansiruetanoita on etanoiden kerääminen ja sen jälkeen etanoiden tuhoaminen mahdollisimman inhimillisin keinoin, tiedottaa Keravan kaupunki.

Espanjansiruetana on Suomessa haitallinen vieraslaji, joka kaikkiruokaisena aiheuttaa suurta tuhoa puutarhoissa ja viljelyksillä syömällä kasveja. Lisäksi se erittää limaa, joka voi sisältää ihmisille ja kotieläimille haitallisia bakteereja.

Kaupunki on sijoittanut etanaroskikset Virrenkulmassa Kimalaiskedon puistoalueen läheisyyteen, Sompiossa Luhtaniituntien viheralueelle ja Kannistossa Saviontaipaleelle Kannistonkadun läheisyyteen.

– Kaupunki kannustaa asukkaita järjestämään talkoita espanjansiruetanan torjumiseksi ja tarjoaa talkooapuna etanaroskikset alueille, joilla on havaittu eniten haitallisia espanjansiruetanoita, kertoo viheraluemestari Essi Vuorinen tiedotteessa.

– Etanoiden torjunta perustuu tällä hetkellä asukkaiden omaan aktiivisuuteen, sillä kaupungilla ei ole torjuntaan vaadittavia lisäresursseja.

Etanat liikkuvat mieluiten kosteassa ympäristössä, joten niiden kerääminen tuottaa parhaiten tulosta sadesäällä ja illalla tai aamulla. Kerätessä kannattaa käyttää kumihanskoja bakteeri-infektioriskin takia.

– Kerätyt espanjansiruetanat tulee tappaa ennen etanaroskikseen laittoa. Etanat voi tappaa esimerkiksi leikkaamalla sen pään halki sarvien välistä pitkittäin tai upottamalla ne kiehuvaan veteen. Kuolleet etanat viedään etanaroskikseen muovipussissa tai esimerkiksi maitotölkissä, Vuorinen neuvoo.

Kaupungin tuomat etanaroskikset tunnistaa niiden punaisesta väristä ja kyljessä olevasta infotarrasta. Etanaroskikseen ei saa laittaa muita roskia kuin kuolleita espanjansiruetanoita pussissa tai kartonkitölkissä.

– Ennen etanatalkoita on hyvä opetella tunnistamaan haitallinen espanjansiruetana kotimaisesta ja harmittomasta ukkoetanasta. Selkein erottava tekijä etanoilla on hengitysaukko, joka espanjansiruetanoilla sijaitsee kilven etuosassa oikealla puolella ja ukkoetanalla kilven takaosassa, kerrotaan Keravan kaupungin tiedotteessa.

Espanjansiruetana ja ukkoetana ovat molemmat kookkaita etanalajeja, sillä espanjansiruetana voi kasvaa noin 14 senttimetrin pituiseksi ja ukkoetana jopa 20 senttimetriä pitkäksi. Lisäapua etanoiden tunnistamiseen löytyy vieraslajit.fi -sivustolta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.