Tummia mehiläisiä asustelee espoolaismuseon puutarhassa

Mehiläispesiä historiallisessa valokuvassa. Tuntematon nainen puutarhassa ja mies ikkunassa. Kuva: Akseli Gallen-Kallelan valokuva-arkisto. Gallen-Kallelan Museo

Espoon Tarvaspäässä sijaitsevan Gallen-Kallelan Museon pihapiiriin on saapunut pohjolan tummia mehiläisiä.

Nämä museomehiläiset ovat pohjoisen vaativiin olosuhteisiin tottunutta alkuperäisrotua, joiden tehtävä on pölyttää museon historiallista hedelmäpuutarhaa sekä lähiluonnon kasveja.

Niiden hunajaa toivotaan saatavan syksyllä myös myyntiin museokauppaan.

– Pohjolan tummia mehiläisiä kasvatettiin Suomessa 1700-luvulta saakka, mutta 1800-luvun lopulla se jäi muiden maahantuotujen mehiläislajien syrjäyttämäksi. Nykyään pohjolan tummaa mehiläistä pidetään uhanalaisena lajina, tiedottaa Gallen-Kallelan Museo.

– Tumman mehiläisen kannan säilymisen eteen tekee työtä Suomen tumman mehiläisen hoitajat ry. Tarvaspäähän sijoitettuja pesiä hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja Markku Pöyhönen, jonka mehiläispesiä on myös muissa museokohteissa.

Gallen-Kallelan Museo haluaa tukea tumman mehiläisen suojelutyötä myös Suomen tumman mehiläisen hoitajat ry:n kannatusjäsenyydellä.

Kannatusjäsenyys on hankittu tänä kesänä viidettä kertaa järjestettävien Maryn naistenkutsujen tuotoilla. Kutsuja järjestetään Tarvaspään puutarhan ylläpitämiseen Mary Gallen-Kallelan hengessä. Museon pihapiiriä kehitetään niin historiallisuuden, viihtyvyyden kuin lähiluonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.