Traagisen turman ei haluta uusiutuvan – Gumbölen hevosille paikannuslaitteet

Viime viikolla Espoon Gumbölen hevostallilta karanneet hevoset löydettiin läheisen järven rannalta kuolleina. Tallin ratsastusseura päätti hankkia hevosille paikannuslaitteet, jotta vastaavia tapauksia ei enää sattuisi. Pian tallin yli 40 hevosella roikkuu varusteissaan paikannuslaite.

Traaginen tapahtumaketju alkoi siitä, kun pillastuneet hevoset karkasivat maastossa tallin lähellä ja juoksivat läheisen järven soiseen rantaan. Hevoset ehtivät olla kadoksissa sunnuntaista keskiviikkoon, kunnes niistä tehtiin näköhavainto yli ajaneesta pienlentokoneesta.

Tapaus sai Gumbölen Ratsastajat ry:n jäsenet pohtimaan hevosten ja ratsastajien turvallisuutta soisella alueella. Hevosten karkailuja tapahtuu silloin tällöin, joten tulevaisuudessa ratsastusseura haluaa ehkäistä karanneiden hevosten kohtaaman tragedian kaltaisia tilanteita. Pian ratkaisuksi löytyi paikannuslaitteet.

– Etsimme paikannuslaitetta, joka on helposti kiinnitettävä, pieni sekä veden- ja iskunkestävä. Hevoset ovat saaliseläimiä ja pillastuessaan ne saattavat lähteä karkuteille löytämättä enää takaisin kotiin. Paikannin tuo turvallisuudentunnetta sekä hevosten omistajille, että ratsastajille vaelluksella, kertoo Gumbölen ratsastusseuran jäsensihteeri Anne Hyysalo.

Tulevaisuudessa Gumbölen yli 40 hevosen varusteissa roikkuu paikannin. Paikannuslaite toimii käytännössä siten, että se lähettää signaalin määrätyn ajan välein, jolloin hevosen voi paikantaa puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla. Katoamisia ei tarvitse enää pelätä. Ainon omistajan tytär, Laura Nores kertoo, että paikannuslaitteen avulla he olisivat ehkä voineet pelastaa hevoset. Hän haluaa ehdottomasti toiseen hevoseensa gps-paikantimen eikä hän suostu lähtemään maastoon enää ilman sitä.

– Hevonen voi pelästyä ja pudottaa ratsastajan selästään vaelluksen aikana. Mikäli se on säikähtänyt umpimetsässä tallin suunnalta tulevaa petoeläintä, vaikkapa ilvestä tai karhua, ei se tuolloin suuntaakaan suoraan kotiin, vaan pyrkii vain pääsemään pakoon pelästyksen kohdettaan, kertoo Nores.

– Paikannin ennaltaehkäisee turhia katoamisia, joita talleilla tapahtuu melko usein. Hevoset ovat omistajilleen rakkaita perheenjäseniä, joten ne kannattaa ilman muuta turvata, kehottaa Suomen Ratsutarvikkeen toimitusjohtaja Kim Degenhardt.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.