Värikkäitä kalatarroja näkyi Espoon kaduilla

Huleveden mukana vesistöihin päätyy myös likaa, roskia ja jopa haitallisia aineita. Kuva: HSY.

Espoon eri alueilla näkyi katukuvassa värikkäitä kalatarroja elokuussa.

Kyse oli Mahanpuruja muovista -kampanjasta, jossa hulevesikaivojen ritiläkansien ympärille kiinnitettiin tarra, jossa on kala kita ammollaan.

Tarrojen tavoitteena oli kiinnittää ihmisten huomio siihen, että maahan tai suoraan katukaivoon heitetty roska voi päätyä sellaisenaan huleveden mukana lähivesistöön ja jopa kalan mahaan.

Kalatarroja oli eri puolilla pääkaupunkiseutua. Espoossa kalatarroja kiinnitettiin ennakkotietojen mukaan kaivojenkansiin Otaniemessä, Tapiolassa, Leppävaarassa, Matinkylässä ja Niittykummussa.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n mukaan kaupungeissa pintoja pitkin virtaavaa hulevettä eli sade- ja sulamisvettä ei pääsääntöisesti puhdisteta, vaan se kulkeutuu hulevesijärjestelmässä sellaisenaan lähivesistöön kuten puroihin ja mereen.

Huleveden mukana vesistöihin päätyy myös likaa, roskia ja jopa haitallisia aineita.

– Esimerkiksi tupakantumppeja heitetään yleisesti maahan tai kaupungeissa hulevesikaivoihin, mistä ne päätyvät vesistöjä roskaamaan. Tumppi, joka on maailman yleisin roska, on muovia ja siinä on myös haitallisia aineita kuten raskasmetalleja. Suomessa kaupunkien rannoilla lähes 70 prosenttia roskista on tupakantumppeja, HSY tiedotti kampanjan alkaessa.

Mahanpuruja muovista -kampanja oli käynnissä 15.8.-28.8.

Mahanpuruja muovista -kampanjan taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry. Pääkaupunkiseudulla toteutuksesta vastasi Pääkaupunkiseudun ympäristöpalvelut HSY yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien sekä Itämerihaasteen kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.