Otsolahden asuinalueen suojelukaavoitus käynnistyy vuosikausien viivästyksen jälkeen

Kuva: Näkymä Otsolahteen. Kuva: Patrik Fagerström / Espoon kaupunki

Tapiolan arvokkaaseen puutarhakaupunkiin kuuluva Otsolahden asuinalue aiotaan suojella asemakaavoituksen perusteella.

Suojelukaavoituksen aloitus on junnannut paikoillaan, sillä Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta asetti Otsolahden rakennuskieltoon kaavan muuttamista varten jo vuonna 2010. Viime vuonna rakennuskieltoa jatkettiin vuoden 2020 maaliskuuhun saakka.

Nyt tammikuun alussa Espoon kaupunki on aloittanut Otsolahden kaavamuutoksen julkaisemalla osallistumis- ja arviointisuunnitelman tammikuun alussa.

-Otsolahden alueen suojelukaavan laatiminen on aloitettu nyt aktiivisesti osallistumis- ja arviointisuunnitelman laatimisella. Kaavoitus on kuitenkin ollut jo pidempään virellä siten, että se on ollut esillä kaavoituskatsauksessa ja kaavoitusohjelmassa, kertoo arkkitehti Minna Järvenpää Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksesta.

-Asemakaavan laatiminen on viivästynyt muiden kiireellisempien kaavakohteiden, etenkin metroasemien ympäristön uudisrakentamiskohteiden vuoksi, Järvenpää jatkaa.

Otsolahden alueelle on aikoinaan asetettu rakennuskielto, koska alueen arvojen säilyminen on haluttu turvata kaavoituksen pitkittymisestä huolimatta.

-Tämä on ollut toimiva keino varmistaa miljöön säilyminen kuitenkaan estämättä ympäristöön sopivaa korjausrakentamista. Nyt on kuitenkin vihdoin tarkoitus edistää suojelukaavan valmistumista, Minna Järvenpää sanoo.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on kulttuurihistoriallisesti arvokkaan asuinalueen ominaispiirteiden ja kaupunkikuvan säilyttäminen. Lisäksi luodaan perusta alueen peruskorjaukselle ja hoidolle.

Otsolahti on puistomaisesti toteutettu asuinalue kerros- ja pientaloineen. Laadukas 1950- ja 1960-luvun arkkitehtuuri ovat tehneet alueesta arvostetun kohteen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

-Alueen rakennuskanta ja muu miljöö on verraten hyvin säilynyttä, todetaan asemakaavan muutokseen tähtäävässä osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa.

Kaavamuutoksen yhtenä lähtökohtana on, että Otsolahden arvokas miljöö suojellaan Tapiolan suojelukaavojen periaatteita noudatellen. Suojelutason määrittämiseksi alueiden rakennuskanta on arvotettu. Uuden asemakaavan rakennusoikeudet noudattavat toteutunutta kerrosalaa, joten ainakaan merkittävää lisärakentamista alueelle ei ole tiedossa.

Kaava-alueelle on myös tiedossa uusia kadunnimiä. Nykyiset alueen sisäiset tonttikadut saavat nimet Otsolahdentie, Nallenpolku, Kontiontie ja Kontionkuja.

Suunnittelualue sijaitsee Tapiolan keskuksen itäpuolella. Alue rajautuu Tapiolantiehen, Itärantaan, Otsolahden merenlahteen ja Leimuniittyyn.

Otsolahden lisäksi myös Tapiolan monet muut arvokkaat asuinalueet kuten Itäranta, Itäkartano ja Länsikorkee, aiotaan suojella asemakaavalla.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.