Harvinainen jättiuudistus alkaa Suvelassa huhtikuussa

Suvelan Kirstinmäessä alkaa koko pääkaupunkiseudun mittakaavassa harvinainen uudistus huhtikuussa. Kirstinmäessä puretaan yhdessä uudistushankkeessa jopa neljä asuinkerrostaloa, jotka ovat vieläpä uudempia kuin Helsingin Jakomäessä puretut 1960-luvun lähiötalot. Kirstinmäen purettavat lähiötalot on rakennettu 1970-luvulla.

Kirstinmäen suurhankkeessa erikoista on myös purettavien talojen paikalle rakennettavien uusien kerrostalojen lukumäärä. Kirstinmäen neljän huonokuntoisen vuokratalon tilalle rakennetaan jopa 14 uutta kerrostaloa, joiden korkeudet vaihtelevat 5-12 kerroksen välillä. Näin ollen Suvela saa historiansa ensimmäiset tornitalot, jotka täyttävät tornitalojen yleisenä korkeuskriteerinä pidetyn 12 kerrosta. Asuntojen määrä lähes tuplaantuu, ja samalla asumismuotojen kirjo monipuolistuu, sillä alueelle tulee kaupungin vuokra-asuntojen lisäksi myös muita asumismuotoja.

Espoon Asunnot Oy:n 1970-luvun vuokratalot puretaan vaiheittain. Ensimmäisenä alkaa osoitteessa Kirstinharju 4 sijaitsevan talon purkaminen. Talon loput asukkaat muuttavat muualle uusiin koteihin maaliskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen talo valmistellaan purettavaksi. Osoitteissa Kirstinharju 6 ja 8 sijaitsevat talot puretaan niin ikään vuoden 2019 aikana ja vuodenvaihteessa 2019-2020. Kirstinmäki 6:n kohdalla purkamisen aikataulu vahvistuu myöhemmin.

-Purettavat 1970-luvulla rakennetut vuokratalot ovat perusteellisen korjauksen tarpeessa. Asunnot eivät kuitenkaan vastaa enää nykyistä kysyntää. Tarve on neliöiltään tehokkaammille ja pohjaratkaisuiltaan nykyaikaisille asunnoille, sillä 80 prosenttia meille tulevista vuokra-asuntohakemuksista on yhden tai kahden hengen ruokakunnilta, kertoo Espoon Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Kammonen.

-Uudisrakentamisella pystytään myös paremmin vastaamaan nykyrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksiin, kun energiatehokkuus otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Vahvistetun asemakaavamuutoksen perusteella Kirstinmäen purkukortteliin rakennetaan 14 pistetaloa, joista puolet eli seitsemän taloa ovat Espoon Asuntojen Ara-vuokratuotantoa. Niiden suunnittelijaksi on valittu arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy. Uusien Ara-vuokra-asuntojen lisäksi tontille tullaan rakentamaan nuoriso- ja asumisoikeusasuntoja sekä vapaarahoitteisia vuokra- tai omistusasuntoja. Alueelle ovat tulossa ainakin Asuntosäätiön ja NAL Asunnot Oy:n eli Nuorisoasuntoliiton talot.

-Kokonaisuudessaan korttelin asuntojen määrä tulee kasvamaan lähes kaksinkertaiseksi. Nykyisen 253 asunnon tilalle rakennetaan noin 400-450 uutta asuntoa. Asuntojen tarkka määrä vahvistuu kun suunnittelu etenee, kertoo Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä.

-Espoon Asunnoille uusia asuntoja tulee suunnilleen sama määrä kuin nytkin, mutta painotus on yksiöissä sekä pienissä kaksioissa ja kolmioissa, lisää Pirjo Räihä.

Uusien talojen rakentaminen alkaa loppuvuodesta 2019 ja jatkuu vuosina 2020–2022. Kirstinmäki 6:n kohdalle tulevien vapaarahoitteisten talojen rakennuttaja ja aikataulu varmistuvat myöhemmin.