Nuuksion kansallispuiston laajentamismahdollisuutta selvitetään

Nuuksion nykyinen kansallispuisto ja Helsingin kaupungin nykyisin omistamat alueet. Kansallispuistoon kuuluvat alueet on merkitty vihreällä.

Helsingin kaupunki kaavailee Nuuksion lähellä omistamiensa virkistysalueiden mahdollista myyntiä valtiolle.

Helsingin kaupunki ja Metsähallitus selvittävät parhaillaan mahdollisuuksia liittää Nuuksion kansallispuiston läheisyydessä Nuuksion järviylängöllä sijaitsevia Helsingin omistamia virkistysalueita osaksi Nuuksion kansallispuistoa.

Helsingin kaupungin omistamat Luukin, Vaakkoin, Salmen, Karjakaivon ja Pirttimäen virkistysalueet sijaitsevat Espoossa ja Vihdissä Nuuksion kansallispuiston välittömässä läheisyydessä.

– Yhdessä kansallispuiston kanssa alueet muodostavat luonto- ja virkistysarvoiltaan merkittävän ja yhtenäisen kokonaisuuden, kerrotaan tiedotteessa.

Nuuksion kansallispuiston mahdollisen laajentamisen tavoitteena olisi turvata alueiden rikkaat luontoarvot ja sujuvoittaa alueiden ylläpitoa.

Nykyisessä Nuuksion kansallispuistossa käy vuosittain yli 300 000 vierailijaa. Helsingin kaupungin omistamilla virkistysalueilla kävijämäärät vaihtelevat 50 000 ja 200 000 kävijän välillä, Luukin ollessa alueista vilkkain.

– Mahdollisen laajennuksen myötä Nuuksion kävijäpaine saadaan hajautettua laajemmalle alueelle, virkistyskäyttöä pystytään ohjaamaan nykyistä kestävämmällä tavalla, herkät luontoarvot turvataan ja käyttösäännöt saadaan yhdenmukaistettua.

Lisäksi Nuuksion kansallispuiston laajentamista tukee Helsingin kaupungin kiinteistöstrategia, jossa tavoitteena on luopua kaupungin rajojen ulkopuolisesta maanomistuksesta.

Nuuksion kansallispuiston laajentamista koskeva selvitys valmistuu vuodenvaihteessa 2022-2023.

Jos kansallispuiston laajentamista koskeva maakauppa toteutuu Helsingin kaupungin ja valtion välillä, päätöksen asiasta tekee Helsingin kaupungin osalta kaupunginhallitus. Kansallispuisto voidaan perustaa vain valtion omistamalle maalle.

Nuuksion kansallispuisto on nykyisin 5518 hehtaarin laajuinen. Selvitykseen sisältyy Helsingin kaupungin omistamia virkistysalueita enintään yhteensä noin 3000 hehtaaria, jos kaikki alueet liitetään kokonaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.