Sellon kirjasto on täynnä toimintaa

Sellon kirjastossa ensimmäistä kertaa vierailevan yllättää helposti laajan kirja- ja lehtikokoelman lisäksi runsas tapahtumatarjonta. Kirjastossa on mahdollista osallistua lukupiireihin, kuunnella kirjailijahaastatteluja, olla mukana kielikahviloissa. Koululaisille järjestetään läksykerhoa iltapäivisin. Perjantai-iltaisin lastenosastolla näytetään elokuvia. Lisäksi on satutunteja useilla eri kielillä.

Erityisenä ylpeyden aiheena voi mainita Sellon kirjaston Pajan, jossa asiakkaiden on mahdollista käyttää vinyylileikkuria erilaisten koristetarrojen ja painettujen kassien tai t-paitojen valmistamiseen. Pajassa on mahdollista käyttää 3D-tulostimia, ompelukonetta ja saumuria, julistetulostinta, digitoida VHS-kasetteja DVD-muotoon ja vinyylilevyjä tai C-kasetteja. Musiikkiosastolla on varattavia soittohuoneita, studio. Asiakaskäyttöön on tietokoneita musiikkiosastolla ja kirjaston aulassa. Nuorten osastolla voi pelata biljardia, shakkia ja konsolipelejä.

Sellon kirjastosta on mahdollista lainata kotiin lautapelejä, elokuvia, muskaribokseja, energiankulutusmittareita, desibelimittareita, pesäpallosettejä, erilaisia soittimia (mm. kantele), metronomeja, porakoneita. Kirjojen tuo-vie -hylly on suosittu.

Lehtiä Sellon kirjastoon kaikkiaan tulee n. 450. Sanomalehtiä tuosta määrästä on 32. Aikakauslehdistä on esim. tiedelehtiä 11, urheilulehtiä 19, terveys 9, käsityö 12 ja naistenlehtiä 21 (sisältää esim. Vauva-, Lapsemme- ja Martat-lehti) Kokonaissummassa ovat myös venäjänkieliset. Lasten osastolle tulee yhteensä 42 erilaista lehteä.

”Kirjasto ei ole koskaan valmis vaan kehittyy yhteiskunnan ja asiakkaiden vaatimusten mukaisesti”

Sellon kirjastossa aikuisten suomenkielisestä kokoelmasta tietokirjoja lainataan hieman enemmän kuin kaunokirjoja. Lasten aineistossa puolestaan kaunokirjallisuutta lainataan selkeästi enemmän kuin tietokirjoja. Aikuisten aineistoista erityisen paljon lainataan matkaoppaita, terveydenhoitoon, ruoanlaittoon, liiketalouteen, oikeustieteeseen ja taloustieteeseen liittyvää kirjallisuutta. Osa kävijöistä lainaa valtavia määriä aineistoa, toisille riittää kirjastomme tapahtumatuotanto ja mahdollisuus käyttää tilojamme.

Tällä hetkellä suosittuja kirjailijoita ovat mm. Enni Mustonen, Tommi Kinnunen, Laura Lindstedt. Tietokirjoista tällä hetkellä ihmisiä kiinnostavat Marie Kondon Kon-Mari siivouskirjat sekä Marko Lönnqvistin muistelma elämästä gansterina.

Sellon kirjastossa on vakituisia työntekijöitä 50. Sen lisäksi kirjastossa työskentelee määräaikaisia, siviilipalvelusmiehiä, työkokeilijoita, oppilaitosten työelämäjaksoilla olevia ja maahanmuuttajien kotoutumisvalmennuksen työelämäharjoittelussa olevia yhteensä noin 25. Sellon kirjaston kirjakokoelman koko on 146 844. Vuonna 2015 asiakkaita kävi yhteensä 1 020 671. Sellon kirjastoon hankittiin vuonna 2015 aineistoa yhteensä 15 929 kappaletta, joista kirjoja oli 13 853. Vuonna 2015 aineistoa poistettiin 20 243, joista kirjoja 17 475.

Espoon kaupunginkirjasto kuuluu muiden pääkaupunkiseudun kirjastojen (Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) yhteiseen HelMet-kirjastoverkkoon , joissa kaikissa käy sama kirjastokortti.

Hannu Huvinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.