Kivenlahden kirjastolle yritetään löytää korvaava paikka – jopa 80% henkilökunnasta oirehtii

Kuvituskuva

Valtaosa Kivenlahden kirjaston henkilökunnasta on edelleen kärsinyt työpaikkansa huonosta sisäilmasta vaikka kirjastossa on tehty remontit vuosina 2016 ja 2017. Kirjasto on nyt suljettu toistaiseksi määrittelemättömäksi ajaksi sisäilmaongelmien vuoksi. Espoon kaupungin Tilapalvelut on ryhtynyt selvittämään kiinteistöosakeyhtiön kanssa, miten Kivenlahden kirjastotilan kanssa edetään.

-Tilapalvelut selvittää myös, löytyykö alueelta korvaavaa tilaa, johon edes osa toiminnoista voitaisiin sijoittaa, kertoi kirjastopalvelupäällikkö Eeva Jäppinen viime viikolla ennen kirjaston sulkemista.

Osa henkilökunnasta jouduttiin siirtämään kokonaan pois Kivenlahden kirjastosta ennen sen äkillistä sulkemista 22. lokakuuta.

-Työterveyteen toimitettiin uusi sisäilmaoirekysely ja saimme työterveyslääkäriltä lausunnon, jonka mukaan 80 prosenttia työntekijöistä raportoi edelleen jotain työympäristöstä johtuvaksi epäiltyä oiretta, sanoi Eeva Jäppinen.

Jäppisen mukaan työsuojelu antoi lausunnon, jossa se esittää, että Kivenlahden kirjasto ei jatka toimintaansa nykyisissä tiloissaaan, kunnes tilat on osoitettu turvallisiksi ja terveellisiksi. Henkilökunnalle ei liioin saa aiheutua oireita työympäristöstä.

Kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni päätti sulkea kirjaston toistaiseksi ja kirjaston tilannetta käsitellään seuraavassa Espoon kulttuurilautakunnan kokouksessa.

Kivenlahden kirjaston sisäilmaongelmat ovat jatkuneet vuosia. Vuoden 2016 sisäilmaremontti ei poistanut henkilökunnan oireilua.

-Oireina olivat erityisesti hengitystieoireet, päänsärky, silmien kutina, kiristävä tunne pään ympärillä ja normaalia suurempi väsymys töiden jälkeen, Eeva Jäppinen kertoo.

Kirjasto päätettiin sulkea odottamaan uutta sisäilmaselvitystä ja remonttia. Vuoden 2017 remontissa keskityttiin paikkaamaan seinissä ja katossa olevia aukkoja, joiden kautta kirjastotilaan pääsi rakenteissa olevia epäpuhtauksia.

-Myös ilmastointilaitteisto puhdistettiin ja tilan alipaineistusta korjattiin. Loppukeväällä 2018 tehdyn sisäilmaselvityksen mukaan tilan piti olla kunnossa ja kirjasto avattiin.

Espoossa on ollut melko harvinaista, että kirjasto suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi.

-Haukilahden kirjasto jouduttiin aikoinaan sulkemaan. Sitä remontoitiin, mutta ihan kuntoon sitä ei saatu. Nöykkiön kirjastossa on myös ollut sisäilmaremontti, Eeva Jäppinen kertoi.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.