Espoossa puidaan koulukiusaamista uudesta näkökulmasta

Kiusaaminen on aihe, jota ei voi koskaan puida liikaa. Espoon keskuksessa aihetta käsitellään toukokuun 8. päivänä järjestettävässä Väkivalta ja välittäminen – illan aiheena koulukiusaaminen- tapahtumassa.

Tilaisuus on kaikille avoin tapahtuma Espoon keskuksen me-talolla, kertoo EMY RY:n toiminnanohjaaja Tiina Pajula.
Tapahtumassa herätellään keskustelua koulukiusaamisesta ja pyritään tarjoamaan tukea kiusatuille.
Tapahtuma on avoin kaikille, mutta erityisen tervetulleita ovat kiusaamista kokeneet nuoret aikuiset. Yksi heistä on Tarita Ikonen, joka kertoo tapahtumassa uudesta runokirjastaan Kylmyyden monologi (Kirjokansi 2018).

Olin hyvin yksin kouluaikoina kiusaamisen ja sen pahan olon kanssa, Ikonen kertoo.
Kylmyyden monologin ensimmäinen versio olikin kirjoitettu sille 15-vuotiaalle Taritalle. Olisin tarvinnut tuollaisen kirjan nuorena, lievittämään tunnetta yksinäisyydestä ja siitä, ettei kukaan ymmärrä.

Kiusattujen kostoajatukset ovat edelleen tabu

Kirjassa pureudutaan tabuna pidettyyn aiheeseen, eli kiusatuissa herääviin kostoajatuksiin. Ikosen mukaan kiusattujen masennuksesta, ahdistuksesta ja itsetuhosta puhutaan paljon, mutta kostoajatuksista ja vihasta taas ei.

– Mulle oli suht helppoa kertoa opettajille kiusaamisesta, mutta en todellakaan uskaltanut puhua omista tunteista, epätoivon määrästä. Pelkäsin syyllistämistä ja leimautumista sairaaksi, jos avaudun kostoajatuksista. Olisi tärkeää varmistaa kiusatun ja myös kiusaajan psyykkinen vointi; vaikka kiusaaminen loppuu, tunteet ja kokemukset eivät välttämättä katoa, Ikonen jatkaa.

Vaikka Kylmyyden monologi onkin teemaltaan synkkä, toivoo Pajula, että siinä voi piillä myös lohtu, koska asiaa ei kaunistella kirjassa.

Kiusaamisen vähentämiseksi on kouluissa erilaisia ohjelmia ja malleja. Emyn roolina on pitkälti mahdollistaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa kansalaistoimintaa, erityisesti tukea tarvitseville aikuisille.

Väkivalta ja välittäminen – illan aiheena koulukiusaaminen- tapahtuma järjestetään 8.5. klo 18-20 Me-talossa Espoossa, osoitteessa Terveyskuja 2 B. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Espoon mielenterveysyhdistyksen nuorten aikuisten toimintojen kehittämishankkeen, Espoon me-taloa pyörittävän Nicehearts ry:n, kiusattujen tukemiseen keskittyvän Valopilkku ry:n sekä kirjailija Tarita Ikosen ja Hyvä Kätilö- tarinateatteriryhmän näyttelijöiden kanssa.

Iida Rekunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.