Ilmaiset luontoretket kiinnostavat – Keijukoulu saavutti erityissuosion Espoossa

Lapsia Keijukoulu-retkellä.

Villa Elfvikin luontotalon järjestämät ja ympäristölautakunnan rahoittamat retket jatkavat suosiotaan. Tänä vuonna järjestetään aikuisille, lapsille ja koko perheelle 121 retkeä, joille on jo osallistunut 3 151 retkeilijää. Haastetta toivat yllätyksellinen sää. Lasten ja koko perheen retket kasvattivat suosiotaan.

– Retkille on aina ollut kysyntää, kertoo luontotalon johtaja Riitta Pulkkinen.

– Osallistujamäärät vaihtelevat jonkin verran vuosittain, aiheuttaahan Suomen sää välillä yllätyksiä. Ilon aihetta tuo se, että retkillä käyvät vanhat tutut aina uudestaan ja uudestaan, mutta myös uusia retkeläisiä on aina, Pulkkinen jatkaa.

Villa Elfvikin luontotalo on järjestänyt vuodesta 2011 lähtien kaikki ympäristölautakunnan rahoituksella toteutettavat retket Espoossa. Tämän vuoden aikana järjestettään 121 retkeä, joille on lokakuuhun mennessä osallistunut 3 151 retkeilijää.

Linturetkillä bongattiin tuttujen lintulajien lisäksi myös uusia tai harvemmin nähtyjä lajeja

Aikuisten retket suuntautuivat Espoon parhaisiin retkikohteisiin. Linturetkillä opeteltiin tunnistamaan eri lintuja ja kiikaroitiin Suomeen takaisin muuttavia lintuja Espoon tunnetuilla lintukosteikoilla Laajalahdella, Finnoossa, Otaniemessä ja Iso-Huopalahdella. Linturetkien haasteena oli kylmä kevät ja alkukesä, jotka näkyivät osallistujien määrässä.

– Vaikka retkillä oli sekä uusia että myös vanhoja kasvoja, niin kevään nollakelit, vesisade ja räntä saivat harmittavasti ihmiset jäämään kotiin. Linnut sen sijaan eivät säästä piitanneet. Linturetkillä bongattiin tuttujen lintulajien lisäksi myös uusia tai harvemmin nähtyjä lajeja. Esimerkiksi Maarintornilla Otaniemessä nähtiin suosirri ja harvemmin retkillä vastaan tullut jänkäkurppa, Pulkkinen kertoo.

Linturetkien lisäksi aikuiset pääsivät luontoretkille Espoon monille luontopoluille sekä muihin kohteisiin. Vuoden aikana tutuiksi tulivat muun muassa Glimsinjoki, Träskandan kartano sekä luontopoluista Hanikka ja Tremanskärr. Lisäksi aikuisten retkillä tutustuttiin kaupunkipolkuun Espoon keskuksessa, geologian saloihin sekä käytiin sienestämässä Sorlammella.

Aikuisten retkiä järjestetään yhteistyössä pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa, ja jokavuotinen retkitarjonta kerätään yhteiseen Pääkaupunkiseudun retkikalenteriin. Aikuisten luontoretket Espoossa toteuttivat Luonto- ja Ohjelmapalvelut Hymyilevä Punakettu.

Koko perheen retket kasvattivat suosiotaan

Touko- ja syyskuussa järjestetyt retket päiväkodeille ja kouluille olivat erittäin suosittuja. Retkille osallistujat ovat 5-11 -vuotiaita, ja retkillä tutustutaan vuodenajan mukaan Villa Elfvikin lähiluontoon. Retkiä vetävät luontotalon omat oppaat.

Myös koko perheen retket ovat olleet aina suosittuja, minkä vuoksi niitä järjestettiin tänä vuonna kaksi enemmän kuin viime vuonna. Tästä huolimatta osallistujia oli retkeä kohden viime vuotta enemmän. Koko vuoden suosituin retki oli syyskuussa järjestetty Keijukoulu, johon osallistui 101 eri-ikäistä keijukaisurasta haaveilevaa lasta ja vanhempaa.

Vuoden viimeinen retki on koko perheelle tarkoitettu Elämyksellinen kaamosretki marraskuun 19. päivänä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.