Matalan kynnyksen harrastamista

Koripallon seuratoimintaa

Kun hassu pieni mies (n. 196cm maasta katsottuna) ilmestyi koulullemme muutama vuosi takaperin ja monologina veti lähes kymmenminuuttisen saarnan siitä, kuinka haluaisi aloittaa Espoossa matalan kynnyksen mahdollisuuden harrastaa liikuntaa (tässä tapauksessa koripalloa) koulupäivän jälkeen, miehen innokkuus hymyilytti hieman sisäisesti, mutta samalla hän onnistui vakuuttamaan, että todella pyrki tarjoamaan lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa ilman, että siihen kuluisi perheeltä niin omat kuin lainatutkin rahat.

Suomalainen peruskoulu on kansainvälisestikkin arvostettu instituutti, jonka yhtenä tärkeänä tavoitteena on taata lapsille ja nuorille tasavertainen mahdollisuus edetä, oppia ja osallistua ilman, että perheen varallisuus olisi esteenä. Eskon näkemys liikunnasta tuntui istuvan tuohon arvopohjaan hyvin ja aloitimme rehtorin suosiollisella hyväksynnällä yhteistyön, joka on jatkunut näihin päiviin.

Kun olin itse pieni koululainen, kotikuntani silloisen Pohjois-Karjalan perukoilla, tarjosi meille mahdollisuuden harrastaa mitä moninaisempia lajeja käytännössä ilmaiseksi. Jokin samanlainen nykypäivän kaupungissa onkin sitten harvinaisempi ilmiö. Se, mitä olen havainnut sivustakatsojana, on aiheuttanut huolta joissakin perinteisemmissä seuroissa, jotka pyörittävät toimintaansa melkoisen korkeilla osallistumismaksuilla. Mielestäni turhaan, sillä jos nuori ei voi harrastaa siksi että se on liian kallista, joku lahjakaskin liikkuja saattaa tipahtaa ulkopuolle. Toinen asia on, että eivät kaikki ole liikunnallisesti niin lahjakkaita, että pyrkisivät ammattiurheilijoiksi, mutta jokainen osaamistasosta riippumatta voi nauttia liikunnasta ja saada mukavia kokemuksia jonkin lajin tai harrastuksen parissa. Siksi on mielestäni hyvä tarjota erilaisia ja eri hintaisia mahdollisuuksia harrastaa. Kyseinen harrastus saattaa kulkea mukana aina eläkeikään tai sen ylikin ja tuoda terveyttä ja sisältöä vanhuudenpäiviinkin. Itse ainakin toivon pystyväni liikkumaan vielä satavuotiaanakin!

Onneksi näitä mahdollisuuksia on edelleen olemassa. Kaupungista löytyy hienoja pururatoja, luistelukenttiä, hiihtolatuja, frisbee-golf ratoja jne. joilla harrasteliikkuja voi nautiskella rikkomatta lompakkoaan.

Matalan kynnyksen mahdollisuuksia on hyvä tarjota kaikille ikäryhmille ja näiden mahdollisuuksien tukeminen on hyvä peliliike niin kaupungilta, yrityksiltä, yhteisöiltä, urheiluseuroilta kuin yksittäisiltä ihmisiltäkin!

Suuri kiitos kaikille, jotka tunnistitte itsennä tuosta tukijajoukosta! Iso harrastajajoukko vauvasta vaariin on saanut liikkua teidän avullanne puhtaasta liikunnanilosta!

Teksti: Liikunnanopettaja Pauli Vinni

Jalavapuiston koulu

Valokuva: Suna BC:n arkisto, High Noon 2015

Korisharkat jatkuvat 1.8.2017 ti ja to klo 18 Lagstadin koulun ulkokentillä.

HIGH NOON Streetbasket Espoontorilla la 19.8.2017 klo 12-14

Streetbasket sarjat Tytöt ja Pojat:

Mikrot, minit, C, B ja A

Maksuton, ilmoittautuminen torilla.

Palkinnot: Hyvät palkinnot

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.